Soome peaminister ja terviseameti juht läksid maskide pärast öösel sõnasõtta

Soome peaminister Sanna Marin ja terviseameti juht Markku Tervahauta läksid näomaskide teemal öösel sõnasõtta.

Asi sai alguse sellest, et Marin oli öelnud eile, kolmapäeva õhtul telesaates A-studio, et Tervahauta pole see isik terviseametis, kes otsustab maskide küsimust. Enne seda olid opositsioonierakondade juhid, koonderakonna juht Petteri Orpo ja põlissoomlaste juht Jussi Halla-aho kritiseerinud Marinit selles, et valitsus polnud arvestanud juba kevadel terviseameti maskisoovitusega. Orpo näiteks märkis, et soome rahvas oleks alla neelanud seletuse, et maske lihtsalt ei ole. Selle asemel väitis valitsus kiivalt, et maske ei soovitata, kuna neist pole midagi kasu, vahendab Iltalehti.

Valitsus on põhjendanud maskisoovituse andmata jätmist sellega, et terviseametilt eri tulnud vastavat ettepanekut. Terviseameti juht Markku Tervahauta aga on andnud mõista, et terviseamet oleks tahtnud soovituse anda, aga valitsus oli sellele vastu. Pärast eilset peaministri väidet, et terviseameti juht pole see isik, kes maski-asju otsustab, kirjutas Tervahauta sotsiaalmeedias, et terviseametit juhib ja otsused teeb peadirektor.

Sellele väitele reageeris omakorda öösel peaminister Marin, kes märkis, et terviseametis esitavad seisukohti vastava ala eksperdid, mitte ameti juht. Peaminister küsis Tervahautalt, kas valitsusele on esitatud valed seisukohad.

Sellele vastas Tervahauta, et terviseameti eksperdid on olnud valitsuse teenistuses, et aidata otsuseid teha. Tegemist on sellisel juhul ekspertarvamustega. Terviseameti enda seisukoht aga kujuneb välja koostatud aruannete põhjal.

Asja kohta tuli kommentaar ka terviseameti ametlikult sotsiaalmeedia kontolt, mille kohaselt ei andnud terviseamet kevadel välja ametlikku maskisoovitust.

No Title

THL-laki 3. pykälä: “Laitosta johtaa pääjohtaja. Pääjohtaja ratkaisee laitoksessa päätettävät asiat, joita ei ole säädetty tai työjärjestyksessä määrätty laitoksen palveluksessa olevan muun henkilön ratkaistavaksi.”

No Title

Asiantuntijamme ja viranhaltijamme ovat olleet VN:n ja ministeriöiden käytettävissä, @THLorg tehtävien mukaisesti, tukemassa valmistelua ja päätöksentekoa. Kyse on tällöin yleensä asiantuntija-arvioista ja -näkemyksistä. Laitoksen kanta perustuu esittelystä tehtyihin päätöksiin.

Kommentaarid
(Külastatud 3,945 korda, 1 külastust täna)