Soome karmistas seoses koroona levikuga veelgi reisipiiranguid – lisandusid uued riigid

Soome valitsus otsustas täna, 1. oktoobril kehtestada uued sisenemise piirangud, mis jõustuvad 5. oktoobril. Sisenemispiirangud taastatakse Soome ja Leedu, Poola ja San Marino vahelises liikluses.

Otsuses kohaldatakse nakatumise määra 25 uut juhtumit 100 000 inimese kohta viimase 14 päeva jooksul. Soome ja muu Euroopa epideemia olukorra erinevused ning nakatumiste leviku uus faas nõuavad sisepiirikontrolli säilitamist seni, kuni ettevalmistatavad kompenseerivad meetmed on piisavalt kättesaadavad.

Sisepiiri (Schengeni) piirangud alates 5. oktoobrist 2020

Sisepiiriliiklus tähendab liikumist Soome ja teiste Schengeni alasse kuuluvate riikide vahel. Alates 5. oktoobrist pole piiratud sissepääs Soome ainult Lätist ja Liechtensteinist.

Selle otsusega kehtivad sisenemispiirangud alates 5. oktoobrist Soome ja Hollandi, Belgia, Hispaania, Islandi, Itaalia, Kreeka, Leedu, Luksemburgi, Malta, Norra, Portugali, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Slovakkia, Sloveenia, Šveitsi, Taani, Tšehhi Vabariigi, Ungari ja Eesti vahel teatud eranditega.

Endiselt on võimalik igapäevane liikumine Soome, Rootsi ja Norra vahelisel maismaapiiril piirikogukondade vahel. Rootsist ja Eestist saab Soomes tööl käia ilma vabatahtliku 14-päevase karantiinita. Samuti ei ole piiratud hobilaevade liikumine ELi ja Schengeni riikidest Soome.

Kui need erandid välja arvata, võimaldavad sisepiiride piirangud ainult tagasitulekut Soome, transiitliiklust, ärireise ja liikumist muudel olulistel põhjustel. Tulijatele soovitatakse 14-päevast vabatahtlikku karantiini, mida saab soovi korral lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga.

Välispiiri piirangud alates 5. oktoobrist

Välispiiriliiklus tähendab liikumist Soome ja väljaspool Schengenit asuvate riikide vahel. Alates 5. oktoobrist kaovad välispiiriliikluses sissesõidupiirangud ainult Vatikanist ja Küproselt Soome suunduva liikluse osas ning Soome ja Austraalia, Jaapani, Rwanda, Lõuna-Korea, Tai, Uus-Meremaa ja Uruguay vahelise liikluse osas nende riikide elanike jaoks.

Lisaks tohib ärireisile või muul vajalikul põhjusel tulla Soome järgmistest riikidest: Andorra, Bulgaaria, Iirimaa, Horvaatia, Monaco, Rumeenia, San Marino ja Ühendkuningriik. Tulijatele soovitatakse vabatahtlikku karantiini 14 päeva, mida saab soovi korral lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga.

Teiste väljaspool Schengeni ala asuvate riikide jaoks võimaldavad sissesõidupiirangud ainult tagasitulekut Soome ja teistesse ELi ja Schengeni riikidesse, transiitliiklust Helsingi-Vantaa lennujaamas ja muud vajalikku liikumist. Lisaks soovitatakse tulijatele 14-päevast vabatahtlikku karantiini, mida saab soovi korral lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga.

Uued tervisekaitse abinõud alates 1. oktoobrist

Soome võtab alates 1. oktoobrist kasutusele uued reisimisega seotud tervisekaitse meetmed. Reisijatele, kes tulevad Soome kõrgema intressimääraga riikidest, soovitatakse 14-päevast vabatahtlikku karantiini. Vabatahtlikku karantiini saab reisija lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga. Riigis viibimine vähem kui 72 tundi ei nõua teist testi ega vabatahtlikku karantiini.

Soome kodanike ja Soome elanike õigused

Põhiseaduse § 9 kohaselt on Soome kodanikul ja Soomes elaval isikul alati õigus Soome tagasi pöörduda ning igaühel on õigus Soomest lahkuda, kui ta seda soovib, välja arvatud juhul, kui see õigus on seadusega piiratud. Valitsus soovitab siiski jätkuvalt vältida tarbetut reisimist, välja arvatud riikidesse, millega sissesõidupiirangud on tühistatud.

Reisile lahkuv isik peab järgime sihtriigis kehtivaid sisenemise ja karantiini nõudeid ning arvestama Soome naasmisel karantiini ja testimise soovitustega.

Kommentaarid
(Külastatud 1,792 korda, 1 külastust täna)