Rootsi on koroonaga hädas, võtab üle Soome mudeli

Rootsis on koroonaga nakatumine taas plahvatuslikult kasvanud, mistõttu minnakse nüüd üle Soome mudelile. Rootsi peaepidemioloog Anders Tegnell on hakanud pooldama piirkondlikke piiranguid.

Täna kolmapäeval, 21. oktoobril tuvastati Rootsis 975 uut koroonaviirusega nakatumist. Registreeriti 7 uut koroonasurma, vahendab Expressen.

Nakkus levib eriti kiiresti Rootsi teatud piirkondades, näiteks Rootsi lõunaosas Skånes, kus on püstitatud uued nakatumiste rekordid.

Lisaks kasvab nakatumine kiiresti Stockholmi ligidal Uppsala kandis. Rootsi peaepidemioloog Anders Tegnell teatas uutest piirangutest piirkondades, kus koroona kiiresti levib. Inimestel soovitatakse püsida kodus ning mitte suhelda teiste leibkondade esindajatega. Ühistransporti soovitatakse vältida.

Piirkondlike piirangute peale on läinud näiteks Soome, kus piirkondlikke piiranguid eelistatakse kevadel kasutatud üleriigilistele piirangutele. Piirkondlikud piirangud on kasutusel ka Norras.

Tegnell ütles, et kasutatakse ka muid meetmeid, kui nakatumiste arv kasvab. Karmimaid piiranguid kaalutakse mujalgi Rootsis.

Rootsi rahvusringhääling SVT teatas esmaspäeval, et Rootsis tahetakse ajutiselt muuta pandeemiaseadust. Valitsus tahab näiteks, et oleks võimalik piirata ühistranspordis ja kauplustes inimeste arvu ning kaupluste lahtioleku aegu. Praegu võimaldab nakkushaiguste seadus seada piiranguid avalikele sündmustele nagu meeleavaldused, kontserdid ja spordiüritused. Uus seadus vajab põhiseaduse muutmist, mistõttu võtab selle menetlemine aega. Seadus tahetakse jõustada eeloleval suvel.

Uppsalabornas oro – efter Tegnells besked

Skärpta allmänna råd införs i Uppsala län efter ökade smittspridningen. Nu tvingas populära pubarna Flustret och Birger Jarl stänga ner i två veckor, skriver UNT. – Det blir väldigt tufft, säger en frisör i Uppsala om nya råden till SVT Uppsala.

Kommentaarid
(Külastatud 2,538 korda, 1 külastust täna)