Pariisis kogunes rahvas tänavatele, et avaldada meelt islamistliku terrorirünnaku vastu

Prantsusmaa pealinnas Pariisis kogunes täna tänavatele tuhandeid inimesi, et avaldada meelt terroristliku terrorirünnaku vastu, kus pagulasest 18-aastane islamist lõikas kooliõpetajal pea otsas ja tegi sellest video.

Terroristi nimi oli Aboulakh (Abdulak) Anzorov, kes lõikas pea otsast 47-aastasel kooliõpetajal Samuel Paty’l. Õpetaja oli enne seda saanud mitmeid ähvardusi, vahendab Daily Mail.

Uurimise all on ka lapsevanem, kes avaldas õpetaja ja kooli kohta infot internetis. Anzorovil olid kontaktid terrorirühmitusega ISIS ja tema poolõde käis 2014. aastal Süürias ISIS-e eest võitlemas.

Kokku on vahistatud kümmekond inimest, nende seas kaks lapsevanemat, kes olid kritiseerinud kooliõpetajat prohvet Muhamedi piltide näitamise eest.

Tänaste meeleavaldajate hulgas oli ka Prantuse peaminister Jean Castex. Rahvas mälestas hukkunud õpetajat leinaseisakuga ja laulis pärast seda Prantsuse hümni La Marseillaise. Lisaks Pariisile toimusid meeleavaldused teistes Prantsuse linnades Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille ja Bordeaux.

Anzorov oli Pariisi eeslinnas Conflans-Sainte-Honorine’is kooliõpetajal pea otsast lõikamise videosse võtnud ja saatnud selle oma ISIS-e mõttekaaslastele. Ühtlasi oli Anzorov nimetanud Prantsuse president Emmanuel Macroni „uskumatute juhiks”.

Nii Anzorov kui tema poolõde on sündinud Venemaal ja poolõde võitles 2014. aastal Süürias ISIS-e ridades ning oli selle eest uurimise all.

Politsei uurib üht lapsevanemat Brahim Chnina’t, kelle 13-aastane tütar õpib klassis, kus Paty tunde andis. Chnina mõistis õpetaja tegevuse hukka ja jagas õpetaja kohta internetis infot. Tapja oli väidetavalt seda infot näinud ja selle järgi tegutsenud.

Anzorovile oli märtsikuus antud Prantsusmaal 10-aastane elamisõigus ja ta polnud õiguskaitseorganite huviorbiidis. Anzorov oli relvastatud kööginoa ja õhupüssiga, mis tulistab plastkuule.

Enne rünnakut oli Anzorov palunud kooli õpilastel näidata kätte kooliõpetaja, kes oli tunni ajal näidanud prohvet Muhamedi pilte. Anzorov oli enne õpetaja tapmist hüüdnud: Allahu akbar (tõlkes: Kõigevägevam).

Vene meedias on avaldatud Anzorovist ka pilt:

Kommentaarid
(Külastatud 1,125 korda, 1 külastust täna)