Nordea tegi Soomes vea: üks naine pääses ligi teise kontole ja tegi selle tühjaks

Hyvinkää naine mõisteti kohus süüdi maksevahendi pettuses. Naisel õnnestus teise inimese kontolt välja võtta ligi 11 000 eurot.

Pettuse tegi võimalikuks Nordea panga tehniline viga. Pangakontoris oli naisele antud eksikombel teise naise kontoga seotud koodirakendus. Selle abil sai võõralt kontolt välja võtta 11 000 eurot, vahendab Iltalehti.

Juhtum sai alguse sellest, kui naine läks panka uute dokumentidega. Ta tahtis saada telefoni uue veebipanga rakenduse ning panga töötaja juhendas naist. Naine valis PIN-koodiks tütre sünniaasta ja salvestas selle telefoni mällu. Ta proovis rakendust peale kontorist väljumist ja nägi, et pääseb ligi krediidikontole, mida tal varem ei olnud.

Naine kandis krediidikontolt raha enda kontole. Nädala jooksul tegi ta kümme ülekannet, kokku 4550 eurot. Samal ajal võttis ta selle summa oma kontolt sulas välja.

Lisaks oli võõralt kontolt kantud kahe mehe kontole üle 7000 euro. Naisel õnnestus võõras krediidikonto nii tühjaks teha, et sinna jäi vaid 21,50 eurot.

Politsei uuris asja kui maksevahendipettust ja meeste osalt ka kui rahapesu. Seda, et mehed oleksid koos naisega koostööd teinud ei õnnestunud välja selgitada. Üks meestest rääkis, et oli üsna purjus, kui üks naine tuli tema juurde ja küsis, kas oleks võimalik raha tema arvele kanda ja siis välja võtta. Mees rääkis, et andis naisele oma kontonumbri ja pangakaardi. Vastutasuks oli ta saanud mõnikümmend eurot.

Teine meestest oli naist teadnud, aga polnud tema tuttav. Tema arvele laekus raha ja võeti sealt välja samal viisil. Mees väitis, et ei mäleta, kuidas raha tema arvele sattus.

Eeluurimise käigus saadi infot selle kohta, et kõik kolm olid olnud koos ühes korteris. Naine väitis kohtus, et arvas, et raha on tema oma. Ta ütles, et arvas, et raha oli tulnud tema isalt või tema mehelt.

Kohus aga ei pidanud naise juttu usutavaks, kuna tegemist oli suurte summadega, mis võeti sularahas välja. 1981. aastal sündinud naisel oli varasemast kaks tingimisi karistust. Käesolev kuritegu pandi toime viimase karistuse katseajal. Sellest tulenevalt mõistis kohus naisele poole aasta pikkuse reaalse vanglakaristuse, mis asendati 180 tunni ühiskasuliku tööga.

Meestele mõisteti rahapesu eest 80 päevapalga suurused rahatrahvid. Kuriteod pandi toime 2018. aasta märtsikuus.

Naine polnud karistusega nõus ja kaebas edasi ringkonnakohtusse. Värskes otsuses leidis Helsingi ringkonnakohus, et naise tegu polnud väga ulatuslik ning vähendas ühiskasuliku töö kestust 120 tunni peale.

Pank hüvitas kuriteo ohvriks langenud naisele tema arvelt võetud 10 843 eurot. Süüdi mõistetud kolmik peab pangale selle summa hüvitama koos 2,5 aasta intressiga.

Nordea mokasi: Nainen pääsi kirjautumaan toisen asiakkaan tilille, tili tyhjeni hetkessä

Naisen onnistui lypsää tuntemattoman ihmisen tililtä yhteensä liki 11 000 euroa. Hyvinkääläisnainen on tuomittu vankeuteen törkeästä maksuvälinepetoksesta. Rikoksen mahdollisti Nordea-pankin tekemä virhe. Pankin konttorissa naiselle oli annettu toisen asiakkaan tiliin liittyvä tunnuslukusovellus. Sovelluksen avulla naisen onnistui lypsää tuntemattoman ihmisen tililtä yhteensä liki 11 000 euroa.

Kommentaarid
(Külastatud 1,992 korda, 1 külastust täna)