Neli soomlast räägivad, kuidas koroonaga seotud vaevused on veel mitu kuud peale haigestumist ja arst on öelnud, et see võib kesta elu lõpuni

Koroonaga seotud nädalate või isegi kuude pikkuse haigusega seoses on alustatud uuringuid mitmel pool maailmas. Koroona pikaajaliste haigusnähtudega inimesed kogevad, et ei saa Soomes piisavalt abi ja tähelepanu.

Koroonat põdenud ja pikaajaliste vaevuste käes kannatav Caroline tunnistab, et olek on jõuetu ja pidevalt on selline tunne, et kõnnid vastutuult, vahendab MTV.

Tampere ülikooli anatoomiaprofessori Seppo Parkkila hinnagul võib koroona pikaajaliste nähtudega patsiente olla maailmas sadu tuhandeid. Värske uuringu kohaselt on 70 protsendil koroonaga haiglas olnud patsientidest haigusnähud veel kuu aega peale koju saamist.

Soomlannad Caroline, Eveliina ja Annamari haigestusid kõik pool aastat tagasi. Kõige hullem on möödas, aga normaalsuseni on veel pikk tee minna. 

Annamari haigusnähud olid aprilli algul ja need olid tüüpilised: nohu, köha, lihasvalu, palavik, rõhumine rinnus, rinnavalu, lõhna- ja maitsetaju kadumine, kõhulahtisus ja õhupuudus. Naisel on jätkuvalt nohu, köha ja õhupuudus. Kui naine seisab üle tunni aja, siis muutuvad jalatallad valusaks. Naine ei jaksa nii palju kui enne haigestumist ja ta väsib kiiremini.

Eveliinal on samuti väsimus. Praegu on tema võimekus umbes 40 protsenti normaalsusest. Pingutusest toibumine on vaevaline ja tegemist pole sportimise, vaid poes käimisega. Organism lihtsalt ei taastu ja pulss läheb väga kiireks. Lihtsate asjade tegemine on vaevaline. Ta ei suuda käia koeraga jooksmas. Varem liikus ta palju jalgrattaga, aga nüüd peab sõitma autoga.

56-aastane Caroline põdes koroonat aprillikuus. Algul oli palavik ja nädala pärast läks ta haiglasse, kuna ei suutnud enam hingata. Haiglas saadi üle 40 tõusnud palavik alla ning ta sai koju 5 päeva pärast. Praegu on põhiline vaevus kurnatus, aga varem postiljonina töötanud naine kurdab ka õhupuudust ja aju-udu ehk seisundit, kus keskendumine on raske ja mälu jupsib.

Naine tunnistab, et läheb aega, enne kui suudab asju meenutada. Lisaks on naine kaotanud pooled oma juustest, mis on väga ebameeldiv.

Soomlanna Sanna lugu on teistest pisut erinev. Algul ei saanud 37-aastane naine arugi, et on haige, aga kui tundis rõhumist rinnus, siis võttis ühendust koroonanõustamisega. Testiga tehti kindlaks, et tal on koroona. Algul oli peavalu, õhupuudus ja närvivalud. Hiljem muutusid vaevused üha hullemaks ja juurde tulid südamehäired. Arstid aga pole spinningu-treenerina töötanud naisel tuvastanud mingeid probleeme ja südame EKG ei näidanud midagi erilist. Arst on öelnud, et naisel võivad need vaevused kesta kuni elu lõpuni.

Koroona pikaajalised vaevused toovad ühtlasi kaasa teadmatuse ja masenduse, kuna pole teada, millal saab tööle minna. Kõiki koroona pikaajaliste vaevuste käes kannatajaid seob teadmatus.

Kommentaarid
(Külastatud 2,818 korda, 1 külastust täna)