KUUM: Soome piirab seoses koroonaga riiki sisenemist

Soome valitsus kehtestas täna, 8. oktoobril sisenemispiirangud, mis jõustuvad 12. oktoobril. Soome ja Läti, Liechtensteini ja Küprose vahelises liikluses taastatakse piirikontroll. Kõik olemasolevad sisenemispiirangud kehtivad kuni 10. novembrini.

Otsuses kohaldatakse nakatumiste piirmäära 25 uut juhtumit 100 000 inimese kohta viimase 14 päeva jooksul. Soome ja muu Euroopa epideemia olukorra erinevused ning nakkuse leviku käimasolev uus faas nõuavad sisepiirikontrolli säilitamist seni, kuni ettevalmistatavad kompenseerivad meetmed on piisavalt kättesaadavad.

Piirangud alates 12. oktoobrist

Sisepiiriliiklus tähendab liikumist Soome ja teiste Schengeni alasse kuuluvate riikide vahel. Alates 12. oktoobrist taastub sisepiirikontroll Soome ja kõigi teiste Schengeni riikide vahel.

Nüüd tehtud otsusega kehtivad sisepiiriliiklusele 12. oktoobril sisenemispiirangud Soome ja Hollandi, Belgia, Hispaania, Islandi, Itaalia, Austria, Kreeka, Läti, Liechtensteini, Leedu, Luksemburgi, Malta, Norra, Portugali, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Slovakkia, Sloveenia, Šveitsi, Taani, Tšehhi, Ungari ja Eesti vahel, teatud eranditega.

Igapäevane liikumine Soome, Rootsi ja Norra vahelisel maismaapiiril piirikogukondade vahel on endiselt lubatud. Soomes saab Rootsist ja Eestist tööl käia ilma vabatahtliku 10-päevase karantiinita. Samuti ei ole piiratud hobilaevade liikumine ELi ja Schengeni riikidest Soome.

Kui need erandid välja arvata, on sisepiiridel lubatud ainult naasmine Soome, transiitliiklus, ärireisid ja reisimine muudel vältimatutel põhjustel. Soome tulijatele soovitatakse 10 päeva pikkust vabatahtlikku karantiini, mida saab soovi korral lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga.

Välispiiri piirangud alates 12. oktoobrist

Välispiiriliiklus on liikumine Soome ja väljaspool Schengenit asuvate riikide vahel. Alates 12. oktoobrist puuduvad välispiiriliikluse piirangud ainult Vatikanist Soome siseneva liikluse puhul ning Austraalia, Jaapani, Rwanda, Lõuna-Korea, Tai, Uus-Meremaa ja Uruguay kodanike Soome sisenemisel.

Lisaks võib ärireisile või muudel vajalikel põhjustel tulla Soome järgmistest riigidest: Andorra, Bulgaaria, Iirimaa, Horvaatia, Küpros, Monaco, Rumeenia, San Marino ja Ühendkuningriik. Tulijatele soovitatakse 10 päeva pikkust vabatahtlikku karantiini, mida saab soovi korral lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga.

Teiste väljaspool Schengeni ala asuvate riikide jaoks võimaldavad sissesõidupiirangud tagasiteed ainult Soome ja teistesse ELi ja Schengeni riikidesse, transiitliiklust Helsingi-Vantaa lennujaamas ja muud hädavajalikku liikumist. Lisaks soovitatakse sisenejatel 10 päeva pikkust vabatahtlikku karantiini, mida soovi korral saab lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga.

Muudatused terviseohutuses alates 12. oktoobrist

Soome võttis oktoobri alguses kasutusele uued reisimisega seotud terviseohutuse meetmed. Alates 12. oktoobrist lühendatakse 14-päevast vabatahtliku karantiini. Reisijatele, kes tulevad Soome kõrgema koroonaga nakatumisega riikidest, soovitatakse 10-päevast vabatahtlikku karantiini. Vabatahtlikku karantiini saab reisija lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga. Riigis viibimine vähem kui 72 tundi ei nõua teist testi ega vabatahtlikku karantiini.

Soome kodanike ja Soomes elavate inimeste õigused

Põhiseaduse paragrahvi 9 kohaselt on Soome kodanikul ja Soomes elaval isikul alati õigus Soome tagasi pöörduda ning igal inimesel on õigus Soomest lahkuda, kui ta seda soovib, välja arvatud juhul, kui see õigus on seadusega piiratud. Soome valitsus soovitab jätkuvalt vältida tarbetut reisimist, välja arvatud riikidesse, kus sissesõidupiirangud on tühistatud.

Reisile lahkuv isik peab tagama sihtriigis kehtivate sisenemise ja karantiini eeskirjade täitmist ning arvestama Soome naasva inimese karantiini ja testimise soovitustega.

Kommentaarid
(Külastatud 9,625 korda, 1 külastust täna)