Koroona olukord Soomes: uute nakatumiste kasv on taltunud, aga järsud muutused on võimalikud

Praegust koroonaviiruse epideemia olukorda iseloomustavad piirkondlikud kiired muutused. Üleriigiliselt on uute haigusjuhtude esinemissagedus, testitud proovide arv ja positiivsete proovide osakaal testitud proovides püsinud paar nädalat umbes samal tasemel. Vaasas on haigusolukord vaibunud ja mitmel pool mujal on õnnestunud nakkusahelad kiiresti katkestada. Vajadus haiglaravi järele on jäänud mõõdukaks, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Eelmisel, 43. nädalal teatati nakkushaiguste registrisse 1221 uuest haigusjuhust, varasemal nädalal oli see näitaja 1257. Uute juhtumite esinemissagedus oli 22,0 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes varasema nädala 22,7 juhtumiga. Hinnanguline nakatuvusmäär on praegu 1,25–1,35 (tõenäosus 90 protsenti).

Epideemiale reageerimisel on olulised piirkondlikud meetmed

Piirkondlikud, õigeaegsed ja piisavalt ulatuslikud meetmed võivad kohalikku epideemiaolukorda tõhusalt mõjutada ja on seetõttu epideemia vastu võitlemise seisukohast endiselt hädavajalikud. Ka Helsingi ja Uusimaa piirkonnas on nakkuste järelevalve sujuvam, mistõttu jääb tuvastamata vähem kui poolte kõigi piirkonna nakatumiste allikas.

Piirkonnad annavad oma üldise hinnangu epideemiaolukorrale (algtase, kiire naktumise kasvu faas, ulatusliku leviku) kord nädalas. Aruannete kohaselt on Vaasa ravipiirkond 28. oktoobril 2020 ulatusliku leviku ning kiire nakatumise kasvu faasis on veel viis piirkonda: Helsingi ja Uusimaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Edela-Soome ravipiirkonnad ning Ahvenamaa. Lõuna-Pohjanmaa ravipiirkond teatas, et on kiire nakatumise kasvu faasist naasnud algtasemele. Teised ravipiirkonnad on algtasemel.

Nakkuse allikaid tuvastatakse süsteemselt

Võrreldes varasema nädalaga tuvastati 43. nädalal üha enamal juhul nakkuse allikas. Uute nakatumiste allikas jääb kogu riigis umbes 35–40 protsendil tuvastamata. Nakatumistest, mille nakkusallikas tuvastati, esines 60 protsenti perekonnaringis, 15 protsenti eraelus sotsiaalsetes olukordades, näiteks kohtumistel sõpradega, eraüritustel ja pidudel. Hobiga seotud nakatumiste osakaal oli umbes 10 protsenti, nagu ka töökohal esinevate nakatumiste osakaal. Ainult väike osa nakatumistest oli seotud haridusasutuse või lasteaiaga. 43. nädalal teatati oluliselt vähem söögikohtadega otseselt seotud nakatumistest.

Tähtis on riskigruppide kaitse

Nakatumised on praegu endiselt kõige levinumad nooremates vanusegruppides ja noortel täiskasvanutel. Nakatunud vanemate vanusegruppide osakaal on viimastel nädalatel veidi suurenenud. 43. nädalal leiti enam kui 75 protsenti kõigist juhtumitest alla 50-aastastel ja üle 40 protsendi alla 30-aastastel. Umbes 10 protsenti nakatumistest oli üle 60-aastastest inimestel. Üle 70-aastastel diagnoositud nakatumiste osakaal oli väga väike, mõni protsent. Üle 70-aastased inimesed on vanuse tõttu ohus ja riskigruppi kuuluvate inimeste kaitsmine on endiselt oluline tõsiste koroonaga seotud olukordade vältimiseks. Koroonaviirus kandub hõlpsasti edasi, eriti pikema lähedase kontakti korral. Seltskondlikel üritustel ei tohiks osaleda isegi kergete sümptomitega, samuti tuleks vältida kontakti teiste inimestega ja minna testile niipea kui võimalik. Igaüks saab koroonaviiruse levikut aeglustada oma tegevusega. Lähikontaktide vähendamine on oluline ka epideemia olukorras olevate tervete inimeste jaoks.

Kommentaarid
(Külastatud 462 korda, 1 külastust täna)