Karm uuring: pea KÕIGIL koroonat põdenutel vaevused veel pool aastat pärast haigestumist

Enam kui 90 protsendil koroonapatsientidel esines vähemalt üks haigusnäht veel 6 kuud peale haigestumist. Üle pooltel patsientidel oli vähemalt 6 haigusnähtu pool aastat pärast haigestumist.

Selline karm olukord tuli välja hingamisteede haiguste ühingu Longfonds, Hollandi Maastrichti ja Belgia Hasselti ülikoolide ning uurimiskeskuse Ciro ühisest uuringust, vahendab NL Times.

Uuringu järgi oli 91 protsendil koroonapatsientidest veel pool aastat pärast haigestumist vähemalt üks haigusnäht. Ligi 86 protsendil esines väsimus ja kurnatus veel 165 päeva peale haigestumist. Ligi 59 protsendil esines hingeldus ja 36 protsendil valud rinnus.

Uuringus osalenute keskmine vanus oli 48 eluaastat ja neist 86 protsenti olid hea tervise juures enne COVID-19-ga haigestumist.

Selline asi paneb muretsema ja näitab haiguse tegelikku mõju, ütles ühingu Longfonds juht Michael Rutgers. Patsiente tuleks tema sõnul uurida, ära kuulata ja aidata. Samuti on oluline, et patsientide olukord fikseeritaks.

Muud pikaajalised koroona vaevused on veel lihas- ja peavalu. Uuringus vaadeldi üle 1000 koroonapatsiendi. Praegune uuring on jätk eelmisele, mis korraldati 3 kuud peale koroonakriisi puhkemist. Uuringus osalenud patsientidest 94 protsenti ei jõudnud haiglasse. Neist 61 protsendil polnud enne haigestumist mingeid tervisehädasid.

Uuringus toodi eraldi välja 26-aastase koroonapatsiendi Rachel Burgeri juhtum. Tal diagnoositi koroona 17. märtsil. Ta oli enne haigestumist täiesti terve, tal oli töö ja tegeles spordiga 6 tundi nädalas. Nüüd, mitu kuud peale haigestumist on ta nii nõrk, et vaevu pääseb kodust välja. Rinnus on valud ja mälu jupsib.  Õnneks saab ta käia füsioteraapias kahel korral nädalas.

Uuringus võrreldi ka kolme kuu taguseid näitajaid praeguse olukorraga. Osal patsientidest pole enam vaevusi, aga paljudel on need jätkuvalt alles. Praegu pole veel teada koroona pikaajalised mõjud, mistõttu neid tuleks uurida.

Nearly all Covid patients still suffer from symptoms six months after diagnosis

Research into the effects of respiratory illness Covid-19 showed that more than half of patients still have six or more negative health symptoms even six months after a coronavirus infection. About 91 percent indicated they still suffered from at least one symptom, the study by respiratory health organization Longfonds with research center Ciro, the University of Maastricht and the University of Hasselt.

Kommentaarid
(Külastatud 993 korda, 1 külastust täna)