Hea teada: Soomes lüheneb alates tänasest koroonakarantiin

Soomes lüheneb alates tänasest, 12. oktoobrist koroonakarantiin, mis kestab senise 14 päeva asemel 10 päeva.

Kodusel ravil olev kergete haigusnähtudega koroonahaige peab olema isolatsioonis 7 päeva. Muudatused puudutavad nii vabatahtlikku kui terviseasutuse poolt määratud karantiini, vahendab Iltalehti.

Soome terviseameti peaarst Taneli Puumalainen ütles, et üle poole haigestumistest toimuvad 5 päeva jooksul alates nakatumisest ja pea kõik haigestumised toimuvad 10 päeva jooksul. Väga vähesed haigestuvad hiljem kui 10 päeva peale nakatumist.

Kui koroona haigusnähud ilmnevad hiljem kui 10 päeva peale nakkusega kokkupuudet, tuleks teha hinnang Omaolo teenuses või võtta ühendust kohaliku raviasutusega.

Uue korra kohaselt kestab kergete haigusnähtudega kodusel ravil olevate koroonahaigete isolatsioon senise 14 päeva asemel 7 päeva. Koduse isolatsiooni võib lõpetada siis, kui haigusnähtusid pole olnud 2 päeva. Kui haigel esinevad vaid haistmis- ja maitsemeele kaotus või kerge köha, siis pole vaja isolatsiooni jätkata.

Koroonaga nakatunud isik on nakkusohtlik paar päeva enne ja mõned päevad peale haigusnähtude ilmnemist. Pärast seda nakkusoht väheneb, kuigi inimesel võivad esineda haigusnähud.

Raskete haiglaravi nõudvate juhtumite puhul on isolatsiooni aeg jätkuvalt 14 päeva.

Koronakaranteeni lyhenee tästä päivästä lähtien – Tarkista uudet ohjeistukset

Koronaan liittyvä karanteeni- ja eristysaika lyhenevät tästä päivästä alkaen. Uusi suositus koronavirukseen liittyvästä karanteeniajasta astuu voimaan tänään 12.10. Uuden suosituksen mukaan karanteeni kestää nyt 14 vuorokauden sijaan kymmenen vuorokautta. Kotihoidossa oleva lievästi sairastunut selviää jatkossa seitsemän päivän eristyksellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaan muutos koskee sekä omaehtoista karanteenia että tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia.

Kommentaarid
(Külastatud 1,495 korda, 1 külastust täna)