Hea teada: maksehäire võib Soomes elu pikaks ajaks ära rikkuda

Maksehäireid tasub Soomes vältida, kuna need võivad pikaks ajaks elu ära rikkuda. Sellele vaatamata võib uue üürikorteri, laenu või telefoniga liitumise saada ka isik, kel on maksehäired.

Soomes on maksehäiretega inimeste arv viimastel aastatel kasvanud. Möödunud 2019. aasta lõpus oli neid juba ligi 400 000, vahendab Taloustaito.

Kõige enam on maksehäireid meestel vanuses 25-44, aga maksehäiretega inimeste arv kasvab ka teistes vanusegruppides kuni pensionieani välja. Maksehäirete registreerimise eesmärk on anda infot isiku majandusliku olukorra kohta ja võimest täita võetud kohustusi. Niisama lihtsalt aga maksehäiret pole võimalik saada.

Soome Takuusäätiö andmetel on maksehäireregistris põhiliselt need, kel on tekkinud pikaajalised võlgnevused. Kõigepealt saadetakse tasumata arve kohta mõned hoiatused. Kui võlgnik arvet ei tasu ega võta ühendust, siis läheb asi üle inkassole. Kui ka siis raha ära ei maksta, taotleb inkassofirma kohtult otsust. Sealt läheb info maksehäireregistrit pidavale firmale Suomen Asiakastieto ning Bisnode Finlandile.

Maksehäire kohta võib märke saada siis, kui näiteks järelmaksu osamakse või krediitkaardi arve tasumine on hilinenud 60 päeva. Siis teatab võlausaldaja sellest otse registripidajale. Neil juhtudel on märge registris kaks aastat.

Kolmas võimalus sattuda registrisse on võla minek täituri kätte. Siis võetakse raha maha otse palgast või pensionist. Tavaliselt püsib märge registris kolm aastat. Aeg lüheneb kahe aasta peale, kui isikul pole rohkem võlgasid. Uued maksehäired aga pikendavad märke kestust registris nelja aasta peale.

Olemasolevat üürikorterit või eluasemelaenu ei saa üles öelda pelgalt maksehäirete põhjal, kui arved on õigeaegselt tasutud. Küll on aga raskem pangaga uusi lepinguid sõlmida. Näiteks võib olla takistatud uue laenu või krediitkaardi saamine. Pank võib peatada maksekaardi krediidi võimaluse.

Kindlustusfirmad peavad sõlmima kohustusliku liikluskindlustuse lepingu ka isikutega, kel on maksehäired. Siis aga võidakse aastane makse korraga ette nõuda.

Vabatahtliku autokindlustuse ja kodukindlustuse saamine võib aga kujuneda maksehäirete korral probleemiks. Kindlustusfirma võib siis nõuda terve aasta makset korraga ette.

Lisaks takistab maksehäire uue telefoni- või internetilepingu sõlmimist. Operaator võib nõuda kliendilt ettemaksu, näiteks ühe aasta makset korraga.

Alternatiivina võib omale muretseda kõnekaardi, kuna sellisel juhul pole vaja sõlmida lepingut operaatoriga.

Maksehäire võib raskendada ka korteri üürimist, kuna mõned üürileandjad kontrollivad isiku maksevõimet. Sellist kontrollimist soovitatakse kõigile üürileandjatele.

Üürileandja peaks isiku maksevõime ise üle kontrollima ja tegema kindlaks üürilevõtja isiku. On olnud juhtumeid, kus isikud on esitanud võltsitud andmeid maksevõime kohta ning esinenud vale nime all.

Samas pole maksehäired eduka üürisuhte puhul takistuseks. Tähtis on, et üürilevõtja räägiks ausalt oma olukorrast. Sõltub ka sellest, mis liiki maksehäirega on tegu.

Kui maksehäireid pole palju ja võlgu on regulaarselt tagastatud, siis võib tegemist olla hea ja usaldusväärse üürnikuga. Sellisel üürnikul võib olla mujalt raske korterit saada.

Üürileandja jaoks aga peaks olema hoiatav see, kui isikul on jooksvad maksmata maksed ning ka üürimakseid on jäänud tasumata. See võib tähendada, et üürimakse pole isiku jaoks prioriteet.

Üürileandja võib ka küsida, kas ta võib helistada üürniku endise üürileandjale ja küsida, kuidas arveid maksti. Maksehäire puhul võib küsida ka suuremat tagatisraha. Seaduse järgi võib tagatis olla kolme kuu üürisumma suurune.

Ühtlasi võidakse üürnikult nõuda käendajat. Siis annab sugulane või sõber tagatise, et üürnik oma kohustused täidab. Kontrollida tasub sellisel juhul ka käendaja maksevõimet ja maksehäireid.

Esimese maksehäire kohta tuleb alati teade posti teel. Krediidiregistri pidaja saadab kirja, kus on näha võlad ja nende tähtajad. Igaüks saab oma makseandmeid kontrollida kord aastas tasuta ja mitmel korral aastas tasu eest.

Firma Asiakastieto puhul saab seda teha kirja või e-kirja teel (omatieto@asiakastieto.fi) vabas vormis taotlusega või kohapeal Asiakastieto teeninduspunktis. Täpsemad juhised on firma Asiakastieto veebis.

Bisnode Finlandi puhul saab andmeid kontrollida otse firma kodulehel www.finland.bisnode.fi.

Maksehäireid tasub vältida, kuna need võivad elu ebamugavaks teha. Võlausaldajaga tasub võtta ühendust ja paluda tähtaja edasilükkamist. Samas aga ei pruugi maksehäire takistada üüri ega muude arvete tasumist.

Raha-asjades saab paluda ka asjatundja abi. Seda saab võlanõustajatelt, aga ka Takuusäätiö Velkalinja ning chati kaudu (www.takuusaatio.fi).

Asjatundjaga tasub arutada seda, mida maksehäire konkreetselt tähendab. Mõnel juhul võib maksehäirest isegi kasu olla, et võlgu enam juurde ei tekiks. Kui enam laenu ei saa, siis ei saa enam võlgu elada ega vanasid võlgu uutega tasuda.

Kommentaarid
(Külastatud 6,599 korda, 1 külastust täna)