Värske uuring: koroona põhjustab lastel täiesti uut haigust

Koroonaviirus põhjustab lastel raskekujulist haigust väga harva. Ometi on üks laste haigus, mida varem ei olnud ja mille on koroona kaasa toonud.

Juba aprilliuus sattus Inglismaal intensiivi lapsi koroona põhjustatud seni tundmata haigusega. Inglise terviseamet hoiatas, et koroona võib kaasa tuua Kawasaki tõbe meenutava põletikulise sündroomi. Ohtlikku põletikku põhjustava haiguse nimeks on pandud MIS-C.

Rootsi ja Itaalia teadlased tegid värske uuringuga kindlaks, et tegemist on täiesti uue haigusega, mida varem ei olnud, vahendab Expressen.

Rootsi ja Itaalia teadlased uurisid põhjalikumalt vereproove 13 lapselt, kes olid olnud MIS-C haigusega Stockholmi Karolinska ülikooli haiglas ja Rooma lastehaiglas. Nende laste proove võrreldi proovidega 28 lapsel, kel oli juba varem Kawasaki tõbi või kes põdesid koroonat kergelt.

Uuringu tulemusel selgus, et MIS-C on täiesti uus haigus. Tegemist on siiski väga harvaesineva haigusega. Rootsis on haigestunud 70 last ja surmajuhtumeid pole olnud.

Karolinska ülikooli immunoloog ja lastearst Petter Brodin ütles, et haiguse vastu on leitud ravi, ilma selleta poleks raskemalt haiged lapsed ellu jäänud. Uus sündroom puhkeb tavaliselt nädalaid pärast koroona põdemist. Haigusnähud on kõrge palavik, nahalööve, kõhuvalu, teadvuse kadu ja südamepuudulikkus. Ilma ravita võib haigus põhjustada organismis ulatusliku elundite alatalituse ja surma.

70-tal svenska barn drabbade av livshotande covid-reaktion

I mycket sällsynta fall kan barn med covid-19 drabbas av en livshotande immunreaktion. Nu har svenska och italienska forskare upptäckt att det är ett helt nytt, hittills okänt tillstånd – som teoretiskt skulle kunna utlösas av ett vaccin. I Sverige handlar det om ett 70-tal fall.

 

Kommentaarid
(Külastatud 4,644 korda, 1 külastust täna)