Värske uuring: koroona muteerub ja muutub üha kergemini nakkavaks

Värskest, USA-s Houstonis läbi viidud uuringust selgub, et koroonaviirus on epideemia ajal jätkanud muteerumist ning muutub üha enam nakkavaks.

Uuringus analüüsiti ligi 5000 koroonaviiruse eri geneetilist järjestust. Teadlased ei tuvastanud, et mutatsioonid oleks teinud viiruse surmavamaks, küll on see muutunud nakkavamaks, vahendab Washington Post.

Uuring avaldati kolmapäeval teadusväljaandes MedRxiv. Seda pole veel teaduslikult retsenseeritud. Tegemist on aga seni suurima viiruse geneetilise uuringuga.

USA nakkushaiguste keskuse viroloog David Morens rõhutab, et uuringust ei saa veel teha kaugeleulatuvaid järeldusi. Igal viirusel on mutatsioone, millest enamus on tähtsusetud. Morensi arvates on viirus muteerunud seoses inimeste katsega viiruse levikut piirata, näiteks seoses maski kandmise ja distantsi hoidmisega.

Nakkushaiguste keskuse juht dr Anthony Fauci ütles, et kõik ohutusmeetmed nagu maski kandmine ja käte hügieen on ette võetud selleks, et nakatumist vältida. Kui aga viirus muutub nakkavamaks, siis suudab ta neist meetmetest üle olla.

Davis Morens lisas, et uuringust võib järeldada, et koroonaviirus võib muteeruda ka vaktsiini suhtes. Kui inimene saavutab viiruse suhtes immuunsuse, leiab viirus võimaluse, kuidas sellest mööda hiilida. See tähendab, et koroonavaktsiini peaks pidevalt uuendama, nii nagu see toimub gripivaktsiiniga.

Uuring näitas ühtlasi seda, et kui viirus ründas algul jõukamaid ja vanemaealisi inimesi, siis nüüd nakatuvad rohkem noored ja väiksema sissetulekuga inimesed.

Geneetiline uuring näitas, et viirus jõudis Houstonisse kõigepealt lennutranspordi kaudu Hiinast. See Hiinast pärit viiruse mutatsioon oli D614G ja kui algul esines see 71 protsendil, siis hiljem juba 99,9 protsendil nakatunutest. Selle viiruse mutatsiooniga inimestel on rohkem viirust hingamisteedes, mis muudab selle tüve nakkavamaks.

Laiemas plaanis on teadlased seisukohal, et muteerumine muudab viiruse kergemini nakkavaks, aga mitte tingimata ohtlikumaks. Oma peremehe tapmine või kahjustamine ei ole viiruse huvides, kuna siis viiruse levik peatub.

Massive genetic study shows coronavirus mutating and potentially evolving amid rapid U.S. spread

September 23 Scientists in Houston on Wednesday released a study of more than 5,000 genetic sequences of the coronavirus that reveals the virus’s continual accumulation of mutations, one of which may have made it more contagious. The new report, however, did not find that these mutations have made the virus deadlier or changed clinical outcomes.

Kommentaarid
(Külastatud 960 korda, 1 külastust täna)