Uuring: Soome lapsed saavad üha enam rinnapiima

Soome lapsed saavad üha enam rinnapiima – ligi pooled alla 4 kuu vanustest lastest saavad ainult rinnapiima. Rohkem imetavad oma lapsi vanemad ja parema haridusega emad.

Uuringust tuli välja, et pea kõik soome beebid saavad mingil määral rinnapiima. 4 kuu vanustest lastest said ainult rinnapiima ligi pooled. Aasta vanustest lastest 58 protsenti imetati vähemalt osaliselt, vahendab Yle.

Nii täisimetamine kui imetamine on rohkem levinud kui 2010. aastal, mil eelmisel korral tehti vastav uuring. 4 kuu vanuste täisimetamine kasvas 26 protsendipunkti ja aastaste laste imetamine 21 protsendipunkti.

Uuringust selgus, et noored ja madalama haridusega emad imetavad lapsi teistest vähem. Alla 25-aastased emad imetasid alla kuu vanuseid lapsi vähem vanemad emad.

Ainult rinnapiima andmine on aga alla 25-aastaste emade hulgas varasemast rohkem levinud. Noorte emade poolt 2-5 kuu vanustele beebidele ainult rinnapiima andmine on kasvanud 20 protsendipunkti võrra võrreldes 2010. aastaga.

Võrreldes teistega imetasid vähem üksikemad ja suitsetavad emad. Esimesed lapsed said vähem rinnapiima kui järgmised lapsed.

Spetsialistide väitel on hea, et üha enam kuni 4-kuu vanuseid lapsi saavad ainult rinnapiima, kuna tahket lisatoitu soovitatakse anda alates 4. elukuust. Soomes soovitatakse anda lastele ainult rinnapiima 4-6 kuud. Samas ollakse eesmärgst veel kaugel, kuna Soomes oli seatud eesmärgiks, et 2022. aastaks saavad 80 protsenti lastest 4-6 kuud ainult rinnapiima.

Teadlaste väitel vähendab imetamine nii laste kui emade haigusi. Imetamine hoiab lapse terve, laps kasvab kiiremini, imetamine aitab kaasa lapse kesknärvisüsteemi ja immuunsuse arengule, samuti soolestiku ja vajaliku mikrofloora arengule.

Emadele on imetamine hea, kuna aitab kaalust alla võtta ning kaitseb rinna- ja munasarjavähi ja 2. tüübi diabeedi eest. Lisaks on imetamine odav ja keskkonnasõbralik. Rinnapiim tagab lapsele vajalikud toitained ning on kergesti seeditav.

Pärast tahke toidu andmist on soovitav lapsele anda mitmekülgset toitu ja nii ka Soomes juhtub. 6-7 kuu vanustele lastele antakse mitmekülgset toitu 39 protsendil ning 8-10 kuu vanustele lastele 82 protsendil juhtudest.

Uuringust selgus, et tüdrukuid imetatakse 2-5 kuu vanuselt rohkem kui poisse. See võib teadlaste väitel tuleneda asjaolust, et poisid kasvavad kiiremini. See võib tekitada väärarusaama, et rinnapiimast ei jätku ning on vaja hakata juurde andma tahket toitu.

Sünnitusmajades antakse lastele jätkuvalt lisapiima, mida teadlased peavad kahetsusväärseks. Ligi 60 protsenti lastest said sünnitusmajades lisapiima. Positiivne oli aga see, et lisapiim polnud enam piimasegu, vaid annetatud rinnapiim.

Sotsiaal- ja terviseministeerium ning terviseamet on Soomes jälginud laste imetamist alates 1995. aastast. Uuring viidi läbi 47 Soome mandriosa omavalitsuses ja sellele vastas 3418 peret.

Lähes kaikki suomalaisvauvat saavat äidinmaitoa – imetys on yleistynyt, mutta nuoret ja matalammin koulutetut äidit imettävät muita vähemmän

Puolet alle nelikuisista vauvoista oli selvityksen mukaan täysimetettyjä. Vauvojen imetys on yleistynyt. Imeväisruokintaselvityksestä ilmenee, että noin kuusi kymmenestä alle kuukauden ikäisestä vauvasta on täysimetettyjä. Lähes kaikki vauvat saavat rintamaitoa ainakin jonkin verran. Neljän kuukauden ikäisistä vauvoista puolet oli selvityksen mukaan täysimetettyjä. Vuoden ikää lähestyvistä vauvoista 58 prosenttia imetettiin edelleen osittain.

Kommentaarid
(Külastatud 88 korda, 1 külastust täna)