Uuring: pooled soomlased kasutavad näomaski

Pooled soomlased kasutavad näomaski terviseameti soovitatud olukordades, selgub Helsingin Sanomate läbi viidud küsitlusest.

Terviseamet soovitab Soomes kasutada näomaski ühistranspordis ja muudes olukordades, kus lähikontakti vältimine pole võimalik.

47 protsenti vastajatest märkis, et kasutab maski vastavalt soovitusele. 37 protsenti märkis, et ei kasuta näomaski ja 16 protsenti kas ei teanud või ei tahtnud öelda.

Maskide kasutamisel on piirkondlikud erinevused. Helsingi piirkonnas kasutab maski 63 protsenti inimestest, samas kui maapiirkondades teeb seda 40 protsenti.

Erinevusi oli ka lähtuvalt elualadest ja haridusest. Maski kasutavad rohkem spetsialistid ja pensionärid, kellest üle poole kasutab näomaski. Tavalistest tööinimestest kasutab näomaski alla kolmandiku, 31 protsenti.

Kõrgharidusega ja kõrgema palgaga inimestest kasutab näomaski üle 50 protsendi, samas kui põhikooli haridusega ja väiksema sissetulekuga inimestest kasutab näomaski 39 protsenti. Küsitlus näitas, et mida kõrgem haridus ja suurem sissetulek, seda rohkem kasutati näomaski.

Üha vähem inimesi leiab, et soomlased järgivad hästi ametivõimude soovitusi. Kui maikuus leidis 67 protsenti vastajatest, et soomlased järgivad hästi ametivõimude soovitusi, siis nüüd arvab nii vaid 49 protsenti.

Mai- ja augustikuu vahel on soovitused muutunud. Näiteks tuli juurde näomaski kandmise soovitus.

Küsitluse viis internetis läbi uuringufirma Kantar TNS vahemikus 20.–27. august 2020. Küsitleti kokku 1002 inimest. Küsitluses osalesid inimesed vanuses 18–79 eluaastat.

HS-gallup | Joka toinen kertoo käyttävänsä kasvomaskia, yhä useampi moittii muiden kuuliaisuutta

Noin puolet suomalaisista on sitä mieltä, että suomalaiset ovat noudattaneet hyvin viranomaisten ohjeita käyttäytymisestä. Noin puolet suomalaisista kertoo käyttävänsä kasvomaskia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosittelemissa tilanteissa, selviää tuoreesta HS-gallupista. THL suosittelee suomalaisille kasvomaskin käyttämistä joukkoliikennevälineissä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. 47 prosenttia kyselyn vastaajista kertoi käyttävänsä maskia suositellusti.

 

Kommentaarid
(Külastatud 377 korda, 1 külastust täna)