Uuring: COVID-19 patsientidel, kes saavad D-vitamiini, on 52 protsenti väiksem tõenäosus surra

USA Bostoni ülikooli teadlased tegid kindlaks, et D-vitamiini saanud patsientidel oli 52 protsenti väiksem tõenäosus surra koroonahaiguse COVID-19 tagajärjel.

Raskekujuline haigus esines D-vitamiini saanud patsientidel 13 protsenti vähem ja hingamisaparaati oli vaja kasutada 46 protsenti vähem, vahendab Daily Mail.

Uuringute järgi parandab D-vitamiin immuunsust ja võimet vältida põletikke. Ameerikas esineb D-vitamiini puudust eriti vanemaealistel ja tumedanahalistel ning nende hulgas on ka surmajuhtumid kõige sagedasemad.

Bostoni ülikooli teadlane dr Michael Holick selgitas oma eelmise uuringuga välja, et D-vitamiini saanud inimestel oli 54 protsenti väiksem tõenäosus koroonaga nakatuda. Hiljem selgus, et D-vitamiini puudusega patsientidel esines haigus raskemal kujul, neil tekkis veremürgitus ja nad surid palju suurema tõenäosusega koroonaviiruse tagajärjel.

Teadlased võtsid vaatluse alla 235 Teherani haiglasse toodud koroonapatsiendi vereproovide andmed. Kokkuvõttes olid 67 protsendil patsientidel D-vitamiini näit allpool 30 ng/mL taset. Ideaalne D-vitamiini tase pole teada, aga 30 ng/mL peetakse piisavaks. Taset allpool 20 ng/mL peetakse ebapiisavaks.

Arvatakse, et hooldekodude elanikest 60 protsendil on D-vitamiini tase ebapiisav. Põhjus on selles, et nad veedavad suurema osa ajast siseruumides. D-vitamiin tekib organismis päiksevalguse toimel. Päikse UV-kiirgus reageerib nahas oleva kolesterooliga ja tekib D-vitamiin.

Uuringust tuli välja, et neil, kel D-vitamiini tase oli kõrge, üle 40 ng/mL, oli eriti väike tõenäosus surra, vaid  6,3 protsenti. Madala D-vitamiini tasemega patsientidest surid 20 protsenti ehk üle kolme korra rohkem.

D-vitamiin aitab inimese immuunsüsteemil paremini toimida ja tuvastada ning hävitada vähi rakke, viiruseid ja baktereid. Samuti aitab D-vitamiin organismil leida tasakaalu, et immuunsüsteemi tekitatud põletik ei paisuks liiga suureks ja ei hakkaks hävitama organismi enda rakke. D-vitamiin aitab organismis ära hoida tsütokiinitormi.

D-vitamiini puudus on tavaline selliste krooniliste hädadega patsientidel nagu südamehaigused ja ülekaal, mis on riskitegurid ka koroona puhul. Praegu uurivad teadlased, kas D-vitamiini puudus on nende krooniliste hädade põhjustaja.

Tumedanahalistel tekib D-vitamiini puudus lihtsamalt seetõttu, et nende nahk on päikse suhtes vähem tundlik ja neil tekib D-vitamiini vähem. See on ka põhjus, miks viiruse epideemiad tekivad talvel, mil päikest on vähem.

Could getting enough vitamin D reduce COVID-19 death risks by 52%?

Boston University researchers found that COVID019 patients with ‘sufficient’ levels of vitamin D wer about 52 percent less likely to die after hospitalization Rates of severe illness were about 13 percent lower in vitamin D-sufficient patients and intubation was 46% less common Vitamin D plays a crucial role in the

Kommentaarid
(Külastatud 688 korda, 1 külastust täna)