Suomen ja Viron maajoukkueet jalkapallossa

Kuten kaikki tietävät, Suomi selvitti tiensä ikimuistoisesti ensi vuonna pidettäviin jalkapallon EM-kisoihin Teemu Pukin ja Lukas Hradeckyn kohdalla. Tie on ollut pitkä ja täynnä pettymyksiä, mutta arvokisapaikka saatiin vihdoinkin. Harva muistaa, että vain kahdeksan vuotta aikaisemmin nykyään karsintalohkojensa pohjimmaisten joukkoon hautautunut etelänaapuri Viro oli hyvin lähellä tehdä saman tempun.

Viro sijoittui sensaatiomaisesti kakkoseksi silloisessa karsintalohkossaan jättäen taakseen monet arvokisat käyneet Serbian ja Slovenian. Valitettavasti vuoden 2012 UEFAn EM-kisoihin pääsi vain 16 maata ja näin ollen lohkon kakkossija tiesi vain jatkokarsintapaikkaa, eikä suoraa paikkaa, kuten vuoden 2020 kisoihin karsittaessa. Viron haaveet EM-kisoista murskautuivat tuolloin jatkokarsintatappiolla Irlannille.

Viron muut karsinnat 2000-luvulla

Vedonlyönti jalkapallon arvokisoihin liittyen on todella suosittua ja esimerkiksi Unibetilla voi lyödä asiaan liittyen mitä tahansa vetoja maan ja taivaan välillä. Harva kuitenkaan on Viron kisapaikan puolesta ropojaan uhrannut ja noita vuoden 2012 EM-kisoja lukuunottamatta se ei ole itsenäistymisen jälkeen koskaan ollut lähelläkään kisapaikkaa. Osa karsinnoista on mennyt paremmin ja Viro on kerännyt muutamia voittoja ja napannut taulukossa pari päänahkaa ja osa sitten mennyt täysin myttyyn ja Viro on jäänyt jopa ilman voittoja, kuten kävi tuoreimmissa karsinnoissa, joissa se saavutti vain yhden vaivaisen pisteen. Itsenäistymisenä jälkeen Viro on menestynyt huonommin vain karsinnoissa Englannin vuoden 1996 EM-kisoihin, jolloin se hävisi kaikki karsinnan 10 ottelua.

Vuoden 2006 MM-karsinnat olivat kaikkein onnistuneimmat noiden edellä mainittujen EM-karsintojen lisäksi, sillä silloin Viro keräsi peräti 17 pistettä, mutta jäi kuitenkin kuuden pisteen päähän jatkokarsintapaikasta.

Suomen muut karsinnat 2000-luvulla

Suomi on menestynyt 2000-luvun karsinnoissa yleisesti ottaen jonkun verran Viroa paremmin, mutta valitettavasti myös Suomen arvokisahaaveet ovat kariutuneet hyvissä ajoin ennen karsintojen päättymistä. Suomalaisten jalkapallon seuraajien mieleen on painunut maalivahti Teuvo Moilasen epätoivoinen ilme Unkari-ottelun viime sekunneilla juuri ennen kuin pallo ylittää maaliviivan Suomen omien pelaajien uskomattoman epäonnisen flipperin tuloksena, mutta tämä tapahtui tarkkaan ottaen jo 1990-luvun puolella, sillä siinä karsittiin FIFAn MM-kisoihin 1998.

Muutenkin, ottelun voitto olisi tuonut vasta jatkokarsintapaikan. Kyseisen karsintapaikan Suomen nenän edestä napannut Unkari ei myöskään edennyt itse kisoihin. Vuoden 2008 EM-kisoihin Suomi sen sijaan oli hyvin lähellä päästä. Hienosti karsinnoissa esiintynyt Suomen joukkue lähti karsintojen viimeiseen otteluun Portugalia vastaan siitä tilanteesta, että vierasvoitto olisi vienyt Suomen historiallisesti kisoihin. Valitettavasti Portugali puolusti nöyrästi Suomen maalintekomahdollisuudet pois ja sai itselleen kisapaikkaan riittäneen 0-0-tasapelin. Suomen saldo oli huikaiseva, 6 voittoa, 6 tasapeliä ja 2 tappiota, mutta se ei riittänyt, kun lohkosta kisoihin selviytyivät 3 ja 4 pistettä enemmän keränneet Portugali ja Puola.

Myös seuraavissa, vuoden 2010 MM-kisoihin tähtäävissä karsinnoissa Suomi esiintyi hienosti, mutta jäi lopulta 4 pisteen päähän jatkokarsintapaikan ottaneesta Venäjästä. Muissa 2000-luvun karsinnoissa ei Suomi lähelle kisapaikkaa päässyt.

Suomi ja Viro vastakkain

Suomi ja Viro on yleensä asetettu eri arvontakoreihin, joten on hämmästyttävää, että maat eivät ole kertaakaan vielä osuneet samaan EM- tai MM-karsintalohkoon. Suomi ja Viro ovat kuitenkin kohdanneet ystävyysotteluissa erittäin säännöllisesti, joskin monesti varsin kokeilujoukkueilla. Näissä otteluissa Suomi on ollut niskan päällä.

Uusi maajoukkuekilpailu, Kansojen Liiga, kuitenkin toi vihdoin myös kilpailullisia otteluita Suomen ja Viron välille, kun Suomi ja Viro arvottiin samaan C-liigan lohkoon Liigan avajaiskaudella 2018-19. Koko lohkon voittanut ja sarjanousun napannut Suomi voitti viimeiseksi jätetyn Viron sekä Suomessa, että Virossa maalein 1-0. Molemmissa kohtaamisissa ottelun ainoan maalin teki Teemu Pukki.

Kommentaarid
(Külastatud 207 korda, 1 külastust täna)