Ülevaade: Soomes püsis koroona epideemia augustis rahulik

Koroonaviiruse olukord on Soomes endiselt rahulik, ehkki nakatumiste arv ja haiguse esinemissagedus kasvasid augusti alguses võrreldes juuni ja juuli alguse madalate näitajatega. Sellest ajast alates on nakatumiste arv ühtlustunud ja püsinud kuu aega umbes samal tasemel.

Viimasel jälgimisnädalal (35. nädal, 24. august – 30. august) teatati nakkushaiguste registrisse 132 uuest juhtumist, võrreldes 187 juhtumiga varasemal nädalal (34. nädal, 17. august – 23. august).

Hinnanguline nakatumise kordaja on praegu 1,20–1,30 (tõenäosusvahemik 90 protsenti). Uute juhtumite üleriigiline esinemissagedus 35. nädalal oli 2,4 juhtu 100 000 elaniku kohta, mis on veidi vähem kui varasemal nädalal.

Uute juhtumite koguarv viimase kahe nädala jooksul (34. – 35. nädal, 17. august kuni 30. august) oli 5,8 juhtu 100 000 elaniku kohta ja kahel varasemal nädalal (32. – 33. nädal, 3. august – 16. august) 100 000 elaniku kohta oli 6,0 juhtu.

Suurem osa nakkusega kokkupuudetest toimub vabal ajal

Soomes on tuvastatud nii sise- kui ka välismaiseid nakatumise juhtumeid. Nakkusallikad tulevad ühtlaselt mitmest erinevast riigist.

Mõned uued tuvastatud juhtumid on seotud juba teadaolevate kodumaiste või välismaiste nakkusahelatega ning jälgitavate juhtumite klastritega. Kõigi nakatumiste päritolu pole aga teada. Kohalik nakkusallikas oli 35. nädalal enamal kui pooltel juhtudest. Hinnang põhineb 10 haiglapiirkonna esitatud andmetel.

Soomes on teada mitu massilist kokkupuudet viirusega, sealhulgas suuremad perekondlikud ja avalikud üritused ning hobid. Suur osa kokkupuudetest on seotud vaba aja veetmisega, kuigi inimesed on koroonaviirusega kokku puutunud ka töökohal. Viimastel nädalatel on teatatud mitmest massikokkupuutest ka lasteaedades, koolides ja õppeasutustes. Seni pole viirusega kokku puutunud inimeste arvu kasv toonud kaasa nakatunute arvu kasvu.

Uutel juhtudel on kõik nakkusahelad hoolikalt jälgitavad ja seega hoitakse uusi nakatumisi võimalikult tõhusalt ära. Kohalikud tervishoiuasutused on edasiste nakatumiste ennetamisel olnud väga edukad.

Värske aruanne on üleval terviseameti veebisaidil:

Koronaviruksen seuranta (THL)

Kevadel kõiki nakatumisi tõenäoliselt ei avastatud

Juhtude arvu ja esinemissageduse jälgimisel on täheldatud, et praeguste nakatumiste otsene võrdlemine 2020. aasta kevadise epideemia olukorraga võib olla eksitav. Nakkust avastati elanikkonna hulgas kevadel tõenäoliselt vähem kui praegu tuvastatakse suure hulga testide abil.

Tänavuse, 2020. aasta 2. septembriks oli Soomes kinnitatud 8161 koroonaviiruse juhtu. Teatatud on 335 haigusega seotud surmast. Hinnanguliselt on umbes 7350 tervenenud ehk üle 90 protsendi teatatud nakatumistest.

Epideemia olukord püsis viimasel jälgimisperioodil enamikus ravipiirkondades rahulik. Üheteistkümnes ravipiirkonnas ei teatatud 35. nädalal uutest juhtumitest ning rohkem kui viiest juhtumist teatati ainult viies ravipiirkonnas.

Eilse, 2. septembri seisuga oli haiglaravil kokku 9 patsienti, kellest kaks olid intensiivravil. Haiglas viibivate patsientide arv on alates juuli algusest olnud madal.

Positiivseid juhte on testide hulgas olnud vähe

Praegu on Soome laborite testimisvõimsus üle 16 000 proovi päevas. Viimase kahe nädala jooksul (34. – 35. nädal) on tehtud järjest rohkem koroonaviiruse teste, 11 000–14 000 testi päevas. Positiivsete proovide osakaal testitud proovides on jäänud väga väikeseks.

Kommentaarid
(Külastatud 154 korda, 1 külastust täna)