Soomes püsib koroonaga nakatumine jätkuvalt mõõdukas

Uute koroonaviirusega nakatumiste arv on Soomes jäänud mõõdukaks ja epideemia on kogu riigis rahulik. Iganädalane haigusjuhtude arv ja esinemissagedus on alates augusti algusest kasvanud võrreldes juuni-juuli olukorraga.

Juhtumite arv on 36. nädalal (31. augustist 6. septembrini) kasvanud võrreldes eelmise nädalaga. Eelmisel nädalal teatati nakkushaiguste registrisse 223 uuest haigusjuhust, võrreldes eelneva nädala (35. nädal, 24. – 30. august) 145 uue juhtumiga.

Hinnanguline nakatumise kordaja on praegu 1,20 kuni 1,25 (tõenäosus 90 protsenti). Uute juhtumite esinemissagedus 36. nädalal oli 4,0 juhtu 100 000 elaniku kohta.

Uute juhtumite koguarv viimase kahe nädala jooksul (35. – 36. nädal, 24. august kuni 6. september) oli 6,6 juhtu 100 000 elaniku kohta ja kahel eelneval nädalal (33. – 34. nädalal, 10. augustist 23. augustini) oli see 6,4 juhtu.

Kokkupuuted nakkusega põhiliselt vaba aja veetmisel

Soomes on registreeritud nii sise- kui ka välismaiseid nakatumise juhtumeid. Mõned nakatumised on seotud juba teadaolevate klastritega, mis on olnud üle riigi. Nakatumisi on olnud perekondlikel kokkutulekutel, töökohtadel ja muudes sotsiaalsetes kontaktides.

Teada on mitmed kodumaised nakkusega kokkupuuted, millest enamik on seotud vaba aja veetmise ja hobidega. Viimastel nädalatel on mitmest massilistest nakkusega kokkupuudutest teatatud ka lasteaedades, erinevates haridusasutustes ja töökohtadel.

Uute juhtumite puhul on kõik nakkusahelad hoolikalt jälgitavad ja seega hoitakse uusi nakatumisi võimalikult tõhusalt ära. Kohalikel omavalitsustel on massilistest nakkusega kokkupuudetest hoolimata õnnestunud nakatumisi väga hästi ennetada.

Olukorra kohta on uusim aruanne ning ka varasemad aruanded terviseameti veebisaidil.

Seisuga 9. september 2020 on Soomes kinnitatud 8430 koroonaviiruse juhtu. Teatatud on 337 haigusega seotud surmast. Hinnanguliselt on paranenud umbes 7500 ehk ligi 90 protsenti teatatud nakatumistest.

Viimase jälgimisperioodi jooksul (36. nädal) püsis epideemia olukord enamikus ravipiirkondades rahulik. Kohalikud uued nakatumised on mõnes piirkonnas suurendanud nakatumise juhtumite arvu.

Haiglaravil oli 9. septembri 2020 seisuga kokku 6 patsienti, kellest üks oli intensiivis. Haiglas viibivate patsientide arv on alates juuli algusest olnud madal.

Teste tehakse palju, positiivseid tulemusi vähe

Praegu on Soome laborite testimisvõimsus üle 16 000 proovi päevas. Teste tehakse Soomes palju. 36. nädalal analüüsiti päevas umbes 10 000 kuni 14 000 koronaviiruse proovi. COVID-19 positiivsete juhtumite osakaal võetud proovides on eelmise nädalaga võrreldes veidi tõusnud (0,2 protsenti), kuid on jäänud väga madalaks (0,3 protsenti).

Kommentaarid
(Külastatud 676 korda, 1 külastust täna)