Soomes on mäda lugu marjakorjamisega – välismaa korjajad tunnevad end petetuna

Soomes on kerkinud esile palju juhtumeid, kus välismaalt tulnud marjakorjajatele ei maksta kokkulepitud tasu. Suured marjade kokkuostufirmad aga pesevad käed puhtaks, väites, et vastutavad vahendajad.

Portugalist suvel Soome tulnud nepaallased räägivad, kuidas neile lubati teenistust 100 eurot päevas, aga nad teenisid lõpuks vaid paarkümmend eurot päevas. Kokkuvõttes jäädi kahjumisse, kuna lennupileti pidid nad Portugalist Soome tulekuks ise kinni maksma, vahendab Helsingin Sanomat.

Marjakorjajad kurtsid, et marju oli metsas vähe ja nad pidid palju ringi sõitma. See kõik nõudis aega ja raha. Nad müüsid marjad kokkuostufirmale Kaskein Marja ja neile maksti kaks eurot kilost. Päevas suutis üks inimene korjata paarkümmend kilo ja paarkümmend eurot päevas läks ööbimise, transpordi ja toidu peale.

Korjajatele oli räägitud, et päevas saab korjata 80-100 kilo marju, aga tegelikkuses polnud metsas nii palju marju. Mingit karantiini välismaalt tulnud korjajad läbi ei teinud, sellest isegi ei räägitud ei lennujaamas ega kohapeal.

Eriti halb oli nende olukord, kes pidid Soome tuleku eest veel vahendajale maksma 300 eurot. Kui korjajad Portugalist tulid, siis lubati neile, et ööbimise ja toidu eest maksma ei pea, aga tegelikkuses pidi maksma Soomes kõige eest. Enne tulekut räägiti, et makstakse 10 eurot tunnis ja et töö on firmas. Tegelikkuses suudeti korjata vaid paarkümmend kilo marju päevas ning päevas kulus paarkümmend eurot ööbimise ja toidu peale. Säästa ei olnud võimalik midagi ja saadi hoopis petta.

Firma Kaskein Marja juht rääkis, et firma pole korjajaid Soome kutsunud. Korjajad tulid vahendaja kaudu, Kaskein Marja saatis nende kohta kutse piirivalvele. Petta saanud korjajad ei saanud aru, kuidas kokkuostufirma ei vastutanud, kui saatis kutse piirivalvele.

Marjade kokkuostufirmad on samas sõlminud Soome valitsusega kokkuleppe, et korjajaid ei peteta ja neile makstakse korralikku tasu. Seda pole juhtunud. Firmad põhjendavad seda asjaoluga, et kokkulepe sõlmiti Tai marjakorjajate osas, aga tegelikkuses asaabusid korjama nepaallased Portugalist.

Soome ametivõimude info kohaselt poleks Portugalist tulnud nepaallasi tohtinud üldse sisse lasta. Korjajaid vahendanud nepaallasest vahendaja on kadunud ja Oulu politsei pole suutnud teda leida.

Työelämä | Ram ja Narayan tulivat Suomeen poimimaan marjoja, mutta heitä petettiin – HS selvitti, miksi marjanpoimijoiden hyväksikäyttö on niin helppoa Suomessa

Pudasjärveläisellä koululla majoittui 60 nepalilaista kaoottisissa oloissa. Syrjäisellä marjatilalla alipalkatut itäeurooppalaiset odottivat poliisin apua. Suomessa poimijoiden hyväksikäyttö on helppoa.

Kommentaarid
(Külastatud 7,424 korda, 1 külastust täna)