Soomes on kohtu all õuduste lapsevanemad: ema söötis poegadele kangeid ravimeid, tütart ei viidud hambaarsti juurde

Pirkanmaa kohtus oli eelmisel nädalal arutusel juhtum, kus isa ja ema olid aastate jooksul oma lapsed hooletusse jätnud.

Kohtu otsusest tuleb välja et ema söötis 2003. ja 2005. aastal sündinud poegadele mitmel korral kangeid ravimeid, mida arst polnud määranud, vahendab MTV.

Vanemale pojale oli antud mitmel korral bensodiasepaami sisaldavaid tablette Xanor ja opioididel põhinevat valuvaigistit Tramadol. Ravimit kasutatakse tugevate valude leevendamiseks. Xanor on narkootilise toimega ravim, mida kasutatakse tugeva depressiooni või ärevuse raviks.

Vanemal pojal oli ravimitest tekkinud sõltuvus ja võõrutusnähud nagu nohu ja hambakahjustused. Ravimite andmine oli teinud poisist sõltlase ning põhjustanud psüühilisi vaevusi. Ema oli andnud ravimeid ka nooremale pojale, kel olid sarnased nähud.

Kohtu otsusest tuleb välja, et lapsevanematel oli probleeme lastekaitsega. Pere tugikeskusse pandud vanem poeg käitus tunnistajate väitel agressiivselt ja ähvardas öösel tappa hooldaja. Ta oli öelnud, et sai emalt ravimeid ja muutus sõltuvaks.

Otsusest tuleb välja, et ema viis ravimeid ka lastekodusse, kuhu noorem poeg oli paigutatud. Tunnistaja väitel oli noorem poeg võõrutusnähtude tõttu rahutu ja higistas. Poiss käis mitu korda päevas duši all.

Lisaks olid vanemad jätnud vanema poja hooletusse, kui ta külmetas suvilas olles oma jalga. Poiss oli astunud külmal talvepäeval läbi jää vette ja ootas sooja saamist tunde. Vanemad ei viinud tollal 14-aastast poissi arsti juurde. Jalalabale tekkis sellest koekahjustus ning amputeerimise oht. Poeg rääkis, et vanemad olid tema peale pahased ja arsti juurde ei viinud. Jalad olid märjaks saamise ja külmumise tõttu tundetud ja neist oli eraldunud nahka.

Vanemate ükskõiksuse tõttu olid väga halvas olukorras 2004. aastal sündinud tütre hambad. 4-aastane tütar ei pesnud korralikult oma hambaid. Lapsel hambad valutasid. Tüdruk oli käinud viimati hambaarsti juures, kui oli 1-aastane. Ema rääkis, et oli pannud lapsele hambaarsti juurde aja kinni, aga lastekaitse tegevuse tõttu laps arstile ei jõudnud.

Sama otsusega sai ema karistada 2,4 grammi amfetamiini omamise eest, samuti pettuse eest. Ema oli ööbinud koos kaaslasega Tampere hotellis ja jätnud maksmata.

36-aastasele emale mõistis kohus vägivalla, narkokuriteo, pettuse ja hooletusse jätmise eest 1 aasta ja 8 kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse. 42-aastasele isale mõistis kohus hooletusse jätmise ja vägivalla eest 7 kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse.

Lisaks peab ema maksma nii vanemale kui nooremale pojale 1500 eurot kahjutasu. Tütrele peavad mõlemad vanemad maksma kokku 2000 eurot ja lisaks vanemale pojale veel 900 eurot. Otsus pole veel jõustunud.

Vanemad end süüdi ei tunnistanud. Kuriteod pandi toime aastatel 2016-2019 Valkeakoskis ja Tamperes. Vanemaid süüdistati ka poegade koolikohustuse hooletusse jätmise eest, aga see süüdistus kohtus tõendamist ei leidnud.

Kommentaarid
(Külastatud 10,148 korda, 1 külastust täna)