Soomes kukkus elektrituulepargi tuulikutel kaks laba alla

Soome lääneosas Kristiinankaupunkis kukkus Metsälä elektrituulepargis tuulikutel kaks laba alla. Tuulepark on olnud töös kõigest kaks aastat ja viimase kuu ajaga on alla kukkunud juba kaks laba. Viimane kukkus alla nüüd nädalavahetusel.

Maailmast on teada juhtumeid, kus tuuliku tiiva labad on lennanud 500 meetri kaugusele, nii et tegemist on ohtliku asjaga, rääkis kohalik metsaomanik. Tema metsatukk asub tuulikust 300 meetri kaugusel, kokku on Metsälä tuulepargis 34 tuulikut, vahendab MTV.

Tuulepargi esindaja ütles, et kui esimene laba septembrikuu algul alla kukkus, siis ei saanud lähemalt asja uurida, kuna see on ohtlik. Ettevõttel EPV Tuulivoima on kokku 80 tuulikut eri kohtades ja sellist asja pole varem olnud. Nüüd aga juhtus selline asi teist korda järjest. Põhjus pole teada, aga sama tootja tuuliku labad on alla kukkunud ka Rootsis ja USA-s.

Ettevõte on andnud nüüd kohalikele elanikele soovituse hoida tuulikutest vähemalt 300 meetri kaugusele.  Nädalavahetusel alla kukkunud tiibvalaba on 70 meetrit pikk ja see lendas 100 meetri kaugusele tuulikust. Tiiva osasid on terve metsaalune täis. Selles piirkonnas käiakse marjul, seenel ja põdrajahil. Metsaomanik soovib nüüd, et kõik tuulikud pandaks seisma.

Lähimad elanikud elavad tuulikutest 650 meetri kaugusel ja veel lähemal on elektriliinid. Kui tiib oleks lennanud teises suunas, oleks see lennanud elektriliinidesse. Üks tiivalaba kaalub ligi 10 tonni ja tegemist on ohtliku jäätmega.

Kommentaarid
(Külastatud 543 korda, 1 külastust täna)