Soome viroloog on mures, kuna inimesed on väsinud koroonapiirangutest – viirus on sama ohtlik nagu varem ja oht pole möödas

Soomes on hakanud koroonaga nakatumised peale rahulikumat suve taas tõusma, aga koroonapatsientide arv haiglas püsib madal ning intensiivis on samuti rahulik. Helsingi ülikooli viroloogi Olli Vapalahti sõnul on selleks mitmeid põhjuseid.

Esiteks kulub mõni aeg sellest, kui inimene saab nakkuse kuni selleni, et vajab haiglaravi. Võrreldes kevadega on aga ka diagnostika paremal tasemel, märgib Vapalahti. See tähendab, et üha suurem osa nakatumistest tuvastatakse juba varajases staadiumis ja kergemal kujul, see vähendab vajadust haiglaravi järele, vahendab MTV.

Peamine põhjus on aga Vapalahti väitel see, et haigus levib praegu peamiselt nooremate inimeste hulgas, kelle puhul on rasked juhtumid väga harvad. Varem või hiljem aga jõuab haigus ohustatud vanusegruppideni.

Vapalahti hoiatab, et kuigi võib tunduda, et viirus on muutunud vähem ohtlikuks, siis tegelikkuses see nii ei ole. Viirus on alates Hiinast levima hakkamisest juba 15 korda muteerunud. Viirus on selle ajaga väga vähe muutunud ja sel pole olnud põhjust muutuda, sest nö pakett on tugev ja viirus kandub kergesti ühelt inimeselt teisele.

Viroloogi väitel on suurim probleem praegu selles, et inimesed hakkavad piirangutest väsima. Kuigi Soomes on olukord parem kui mujal, ei pruuga see nii olla enam kauaks. Oht pole kaugeltki möödas, hoiatab Vapalahti. Kui ühiskond vabaks lasta ja elada nii nagu elati aastal 2019, siis hakkab viirus levima nii nagu mujal.

Seetõttu peab viirust jätkuvalt tõsiselt võtma ja veel pole aeg end lõdvaks lasta, märgib viroloog.

Kommentaarid
(Külastatud 841 korda, 1 külastust täna)