Soome terviseamet koroona olukorrast: Muret teeb nakatumiste arvu kasv

Uued koroonaviiruse juhtumid on Soomes viimase nädala jooksul sagenenud. Mitmetes ravipiirkondades on tuvastatud mitu kohalikku nakkusklastrit ja nakkusahelat.

Uute juhtumite esinemissagedus viimase kahe nädala jooksul oli 10,2 juhtu 100 000 elaniku kohta. Testides on positiivsete juhtumite osakaal tõusnud 0,5 protsendini, edastas terviseamet.

Valdav osa uutest nakatumistest on diagnoositud Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas. Eelmisel nädalal tuvastati uued juhtumid ja mitu uut nakkusahelat Päijät-Häme, Kesk-Soome, Lõuna-Savo ja Pirkanmaa ravipiirkondades.

Arenguid tuleb hoolikalt jälgida ja hinnata. Epideemia võimaliku taasaktiveerumise vastu tuleb võidelda mitmesuguste vahenditega.

Nakatumiste arv on tõusuteel

Viimase kontrollinädala jooksul (37. nädal) teatati nakkushaiguste registrisse 326 uuest juhtumist, võrreldes varasema nädala (36. nädal, 31. august – 6. september) 236 uue juhtumiga. 37. nädalal oli uute juhtumite arv 5,9 juhtu 100 000 elaniku kohta, eelneval nädalal oli see 4,3.

Kahe viimase nädala (36-37. nädal) juhtumite koguarv oli 562 uut juhtumit, samas kui eelnenud kahe nädala (34.-35. nädalal, 17. augustist 30. augustini) juhtumeid oli kokku 335 uut.

Uute juhtude 14-päevane esinemissagedus oli 10,2 juhtu 100 000 elaniku kohta ja eelmisel kahenädalasel perioodil (34.-35. nädalal) oli see 6,0 juhtu 100 000 elaniku kohta. Seega on haigestumus viimastel nädalatel selgelt suurenenud.

Hinnanguline nakatumise kordaja on praegu 1,20–1,25 (tõenäosus 90 protsenti).

Kodumaised nakatumised on sagedasemad kui välismaalt sisse toodud

Viimastel nädalatel on Soomes tuvastatud üha rohkem suuri kohalikke nakkuskoldeid ja massilist nakkusega kokkupuudet, mis on viinud täiendavate nakatumisteni. Enamik uusi juhtumeid on seotud varem teadaolevate nakkusahelatega.

Umbes 47 protsendil uutest juhtudest on nakkus omandatud Soomes ja umbes 7 protsendil juhtudest välismaal. Andmed põhinevad 15 ravipiirkonna andmetel, hõlmates 37. nädalal rohkem kui 310 juhtumit. Soomes nakatunute hulgas on nakkuse allikas teada umbes pooltel juhtudel. Nakatumisi on toimunud eriti vabal ajal, harrastuste ja õpingutega seotud sotsiaalsetes kontaktides.

Põhjalikum ülevaade terviseameti veebis.

Soomes on 16. septembri 2020 seisuga kinnitatud 8750 koronaviiruse juhtu. Teatatud on 339 haigusega seotud surmast. Hinnanguliselt on olnud 7700 paranemist, mis moodustab üle 85 protsendi tuvastatud nakatumistest.

Viimase seireperioodi jooksul (37. nädal, 7. september – 13. september) on epideemia olukord piirkondlikult olnud väga erinev. Kohalikud uued suuremahulised klastrid ja nakkusahelad on mõnes piirkonnas märkimisväärselt suurendanud juhtude arvu ja haiguse esinemissagedust. Väikese rahvaarvuga ravipiirkondades suurendab haigestumist vaid väike arv uusi nakatumisi.

Teiselt poolt on mõnes piirkonnas, kus nakkusi on avastatud varasematel nädalatel, korralikult nakatumisi jälgitud ja nakkuse ahelad on katkenud. Mõnes piirkonnas on olukord pikemaks rahulikuks jäänud.

Haiglas viibivate patsientide arv on püsinud madal: 16. septembril 2020 oli kokku 14 patsienti, kellest kolm olid intensiivravil.

Positiivsete testitulemuste hulk kasvab

Praegu on laborite testimisvõimsus umbes 20 000 proovi päevas ja teste tehakse suhteliselt palju. Üleriigiliselt tehti 37. nädalal vähem koronaviiruse teste kui eelmisel nädalal, umbes 6000 kuni 12 000 koronaviiruse testi päevas. 37. nädalal oli positiivsete juhtumite osakaal 0,5 protsenti. See näitaja on tõusnud võrreldes viimaste nädalate madala näiduga (0,2–0,3 protsenti).

Kommentaarid
(Külastatud 451 korda, 1 külastust täna)