Soome teadlaste osalusel tehti kindlaks, miks koroona on ohtlik meestele ja vanuritele

Soome meditsiiniteadlaste osalusel toimunud uuringus tehti kindlaks, miks koroona on ohtlik meestele ja vanuritele. Nimelt on see kinni teatud tüüpi antikehades, mida leidub rohkem meestel ja vanuritel ning mis ründavad koroona mõjul inimese enda organismi.

Koroonaviirus SARS-CoV-2 on tõenäoliselt teatud inimeste jaoks ohtlik, kuna selle vastane kaitsevõime sõltub interferoon-antikehadest, edastas Helsingi ja Uusimaa ravipiirkond.

Nimelt leiti uuringus, et 10,5 protsendil koroonat raskel kujul põdejatel oli juba enne haigestumist organismis suures koguses interferoon-antikehi. Tervetel leiti neid antikehi vaid vähestel ja koroonahaigust kergel kujul põdenutest mitte kellelgi.

Selline organismi immuunsüsteemi omadus rünnata iseennast kasvab vanusega. 95 protsenti neist, kellel olid organismis juba enne haigestumist interferoon-antikehad olid mehed. See seletab, miks on koroona suhtes tundlikumad just mehed ja vanurid.

Uuring aitab leida koroonahaiguse vastu paremaid ravivõimalusi. Ühtlasi on tulnud välja, et mõnedele haigestunutele võib olla ohtlik haiguse läbipõdenute vereplasma.

Rahvusvahelises uuringus võeti vaatluse alla 1700 koroonapatsienti. Uuring avaldati teadusajakirjas Science.

HUS mukana vaikean COVID-19 taudin syitä selvittäneessä tutkimuksessa

Arvostetussa Science-lehdessä on julkaistu kaksi läpimurtotutkimusta vaikean COVID-19 taudin syistä. Yhdessä ne selittävät lähes 14 % potilaiden syistä sairastua vaikeaan sairauteen. Kansainvälisessä yhteistyössä tehdyissä tutkimuksissa oli mukana noin 1700 potilasta ja heille kontrollit. Covid Human Genetic Effort (CHGE) tutkimuskonsortio kuvasi 3,5 %:lla sairastuneista varhaisvaiheen viruksia vastaan suunnatun interferonivasteen geneettisen, usein muuten oireettoman, mutta eri geenien toimimattomuuteen johtavan puutoksen.

Kommentaarid
(Külastatud 937 korda, 1 külastust täna)