Soome reovee uuring näitas, et koroonat on ka seal, kus nakkust pole tuvastatud – ja see on ohumärk

Soome terviseameti info kohaselt leidus koroonaviiruse jääke reovees Jyväskyläs, Hämeenlinnas, Kuopios, Lappeenrantas ja Kouvolas.

Koroonaleidude hulk on reovees augustikuus võrreldes varasemaga kasvanud. Augusti lõpus leiti reovees koroonat viies sellises kohas, kus ametlikult pole viirust tuvastatud, teatab terviseamet.

Reoveeuuringud viidi läbi 23.–24. ning 30.–31. augustil. Reoveeuuring näitab, et viirust on inimestel, kes pole sellest ise teadlikud. Näiteks Kouvolas polnud reoveeuuringule eelneva 5 nädala jooksul ametlikult koroonat tuvastatud.

Terviseameti info kohaselt on ohumärk see, kui viirust tuvastatakse reovees neis kohtades, kus ametlikult pole nakatumisi olnud. Kui Jyväskyläs ja Hämeenlinnas on koroonaviirusega nakatumisi tuvastatud alates juuli lõpust, siis Kuopios ja Lappeenrantas on peale kevadet tulnud välja vaid üksikud juhtumid.

Terviseamet suurendab septembris koroonaproovide võtmist reoveest. Eesmärk on tuvastada paremini nakatumisi seal, kus ametlikud andmed seda ei näita.

Reovees tuvastatakse koroonaviiruse geneetiline taust ehk RNA. Selle põhjal on võimalik prognoosida viiruse esinemist elanikkonna hulgas. Uuringut alustati Helsingis, Turus, Tamperes, Kuopios ja Oulus. Hiljem laienes uuring teistesse linnadesse.

Varem tuvastati viirust kõige enam Helsingi Viikinmäki, Espoo Suomenoja ja Turu Kakolanmäki veepuhastusjaamades. Lisaks neile on viirust olnud ka Tampere, Rauma ja Vaasa proovides.

Aprilli keskel alanud reoveeuuringut on kavas jätkata kuni 2020. aasta lõpuni välja.

Koronaviruksen esiintyminen jätevedessä voi olla varoitus tartuntojen lisääntymisestä – jätevesilöydösten määrä kasvoi elokuussa – Tiedote – THL

Koronan jätevesiseurannassa elokuun lopussa virusta todettiin viidellä sellaisella paikkakunnalla, jolla löydöksiä ei ollut vielä kuun alussa. Elokuun 23.-24. ja 30.-31.8. toteutetuissa seurannoissa koronavirusta löytyi jätevedenpuhdistamoilta Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa. Huomionarvoista on, että Kouvolan alueella koronatartuntoja ei todettu henkilötestauksessa lainkaan näytteenottoa (24.8.) edeltäneellä viiden viikon ajanjaksolla.

Kommentaarid
(Külastatud 388 korda, 1 külastust täna)