Soome mees sai karistada maksupettuse eest, kuna märkas viga eeltäidetud tuludeklaratsioonis, aga ei parandanud seda

Mees pidi eeltäidetud tuludeklaratsiooni järgi saama riigilt tagasi 9900 eurot. Mees märkas viga, aga ei parandanud seda. Seetõttu sai mees karistada maksupettuse eest.

Mees arvas, et maksuamet parandab ise vea ära. Kohtu hinnangul aga lootis mees saada alusetut tulu, vahendab Helsingin Sanomat.

Mees märkas viga 2016. aasta eest maksuametilt saadud eeltäidetud tuludeklaratsioonis, aga ei teinud sellesse 2017. aasta kevadel parandusi. Kohtu hinnangul lootis 35-aastane mees nõnda teenida 9 853,07 eurot alusetut tulu.

Mehele oli tuludeklaratsiooni järgi makstud ühest sõiduautode jaemüügiga tegelevast ettevõttest 2016. aasta jooksul 122 980,77 eurot palka. Ettevõtte aasta-aruande järgi oli mehele makstud see summa palgaks ja selle summa pealt 73 788,46 eurot makse. Tegelikkuses aga ettevõte mehele palka ei maksnud ja ka makse mitte. Tegemist oli maksuameti veaga.

Mehele mõisteti nüüd 2020. aasta juunikuus maksupettuse eest 60 päeva pikkune tingimisi vanglakaristus. Kohtu hinnangul ei saanud leppida pelgalt trahviga, arvestades mehe käitumist ja loodetavat tulu. Mees kaebas otsuse edasi, aga ringkonnakohus leidis, et kaebus pole põhjendatud. Seega jäi algne kohtuotsus jõusse.

Mees kinnitas kohtule, et tal polnud mingit pistmist selle firmaga. Ta tunnistas ühtlasi, et sai maksuametilt deklaratsiooni, kus oli vigane info. Ta ei saatnud aga maksuametile tagasi parandustega deklaratsiooni, kuna arvas, et maksuamet parandab ise selle vea.

Kohus hindas mehe tegevust kui tahtlikku maksupettust, kui mees tahtis saada tagastust, milleks tal õigust polnud.

Rikokset | Esitäytetty veroilmoitus olisi tuonut helsinkiläismiehelle 9 900 euroa veronpalautuksia – mies sai tuomion veropetoksesta, koska huomasi virheen muttei korjannut sitä

Mies ajatteli, että Verohallinto korjaa itse virheen. Oikeuden mukaan mies yritti saada aiheetonta veronpalautusta. Esitäytetty veroilmoitus olisi tuonut helsinkiläismiehelle 9 900 euroa veronpalautuksia. Mies huomasi virheen verovuoden 2016 esitäytetyssä veroilmoituksessa, mutta ei lähettänyt sitä korjattuna verottajalle määräaikaan mennessä keväällä 2017. Oikeuden mukaan tuolloin 35-vuotias mies yritti saada aiheetonta veronpalautusta 9 853,07 euroa.

Kommentaarid
(Külastatud 709 korda, 1 külastust täna)