Soome ehitusfirmad soovivad Balti riikide ehitajatele reisimulli, aga ametiühing on vastu

Soome ehitusettevõtete liit soovib Balti riikide ehitajatele reisimulli, kuna Balti riikidest on Soomes tööl ligi 35 000 ehitajat. Soome ehitajate huve kaitsev ametiühing on aga sellele vastu, põhjendades seda koroonaviiruse levikuga.

Ehitusfirmade seisukohalt on välistööjõud Soome jaoks hädavajalik. Märkimisväärne osa Soome ehitusturust kasutab välistööjõudu, vahendab Yle.

Ehitusfirmade jaoks on hädavajalik, et Soome-Eesti piir püsiks avatuna. Kevadel oli piir pikalt kinni ja see oli raske kogemus. Seda korrata enam ei taheta.

Soome ehitajaid ühendava ametiühingu hinnangul aga levitavad mujalt tulnud ehitajad koroonaviirust. Ametiühingu info kohaselt peaks objektidel olema turvaline töötada, aga tegelikkuses see nii ei ole.

Ametiühingu info kohaselt oli kevadel samuti juttu, et Eestist oleks vaja töötajaid, aga kui koroona ehitusobjektidel levima hakkas, siis seda juttu enam ei räägitud. Koroona levib ametiühingu hinnangul ehitusobjektidel, kuna kahenädalase karantiini nõudeid eiratakse. Paljudel välismaalt tulnud ehitajatel on vaid kaks võimalust: kas teha tööd või minna koju.

Ehitusfirmade liit aga kinnitas, et on koostanud välismaalt tulnud töötajatele 11 keeles juhised, kuidas koroona olukorras toimida. Probleeme on olnud objektidel väga vähe. Ehitusfirmade info kohaselt pole teada, et nõudeid oleks eiratud.

Soomes võidakse peagi kehtestada kord, et välismaalt tulles nõutavat karantiini saab lühendada, kui lasta teha koroonatest.

Rakennusteollisuus toivoo, että työvoiman saanti Baltiasta turvattaisiin uudella matkustuskuplalla – työntekijäliitto: höpö höpö, sääntöjä ei noudateta

Työntekijäpuolta edustava Rakennusliitto on huolissaan koronan leviämisestä ulkomaisen työvoiman mukana. Rakennustyönantajia edustava Rakennusteollisuus toivoo työvoimaliikennettä turvaavaa matkustuskuplaa Baltian rajalle. Suomen noin 35 000 ulkomaalaisesta rakentajasta valtaosa on juuri Baltiasta. Rakennusteollisuuden mukaan ulkomainen työvoima on alalle erittäin tärkeää. Asiamies Paavo Mattila muistuttaa, että hyvin merkittävä osa Suomen rakentamisesta tehdään ulkomaalaisin käsin.

Kommentaarid
(Külastatud 2,305 korda, 1 külastust täna)