Šokk Soomes: 3-liikmeline pere elab ühetoalises korteris – kus laps magab?

Soomes on tavaks, et igal pereliikmel on oma tuba, seetõttu šokeerib inimesi, kui kuuldakse, et 3-liikmeline pere elab 1-toalises korteris.

Hämeenlinnas elav 31-aastane Satu räägib, et soetas 31-ruutmeetrise ühetoalise korteri 12 aastat tagasi. Nüüd on see aga eluase perele, kuna lisaks Satule elavad seal pereisa Furka ja 4-aastane tütar Aura, vahendab Iltalehti.

Kui Satu jäi lapseootele, siis ta kartis, et pere ei mahu ühetoalisse korterisse ära. Korter pandi müüki, aga ostjaid ei leidunud. Siis saadi aru, et saadakse hakkama küll.

Pere ainuke tuba on jagatud mööbliga elu- ja magamistoaks. Toa ühes otsas ja teler ja diivan, teisel pool baldahhiiniga kaunistatud voodi.

31-ruutmeetriusse korterisse mahuvad ära ka köök, garderoob ja vannituba. Tänu rõdule on suviti veel üks tuba juures.

Satult küsitakse tihti, et kus siis laps magab. Vanaisa tegi lapselapse jaoks väikse voodi, mille saab päeva ajaks suure voodi alla lükata. Enne seda magas laps koos isa ja emaga ühes voodis.

Satu räägib, et väike kodu on suhtumise küsimus – väikses kohas on kõik kogu aeg lähestikku. Kodus on hea ja turvaline olla.

Teistes inimestes tekitab aga nii väike kodu suurt imestust. Vahel naerdakse ja küsitakse, kuidas saab nii mitmekesi nii väikses kodus elada. Samas räägib Satu, et asju pole nii palju, et ei saaks elada nii väikses kodus. Väikses korteris on kavas elada niikaua, kuni laps hakkab rääkima oma toast.

Väiksel kodul on oma iseärasused. Ühelt poolt on kõik lähedal, teiselt poolt tuleb pidevalt teistega arvestada. Omaette olemise võimalus puudub. Pole vaikset kohta, kus saaks tööd teha. Samas suurendab väike kodu pere kokkuhoidmist. Tarbetud asjad tuleb minema visata. Näiteks on perel vaid üks komplekt voodipesu – hommikul pestakse ja õhtul pannakse voodisse tagasi.

Väike kodu nõuab pidevat asjade sorteerimist ja inventuuri. Nii on võimalik hakkama saada, kui ei kogune midagi ülearust. Väikse kodu eelis on samas see, et koristamine võtab väga vähe aega, samas võib väike segadus tunduda kui kaos. Seetõttu peab väikest kodu rohkem korras hoidma.

Nagu allolevatel piltidelt näha, saab ka väikse korteri maitsekalt sisustada.

View this post on Instagram

Juhlittiin tänään lapsen synttärit. Meillä on täällä jo neljävuotias 😳 Saatiin sänkyhommakin etenemään ja meille tulee jossain vaiheessa lapsen vaarin nikkaroimana sängyn alta vedettävä peti lapselle. Ihan jännittää suostuuko lapsi siirtymään lattialle 😁 Minä kyllä olen aivan valmis nukkumaan vähän leveämmin meidän sängyssä 😂 Mukavaa sunnuntai-iltaa! . . . #olohuoneensisustus #kodinsisustus #kotona #meidänkoti #omakoti #sisustusinspiraatio #sisustaminen #sisustus #vintagehomedecor #vintagefinds #myhyggehome #hyggehome #cozyliving #cosyhomes #eclecticdecor #eclectichome #myeclecticmix #pocketofmyhome #apartmenttherapy #kirppislöytö #huonekasvit #plantshelf

A post shared by Satu Gülle | Sisustusblogi (@kodikkaasti) on

View this post on Instagram

Minulta kysytään usein missä meillä on lapsen nurkkaus ja lapsen tavarat. Kaikki meidän yksiön nurkat on näkyneet kuvissani täällä, joten lapsen omalle nurkalle ei ole täällä tilaa. Koko koti on lapsen aluetta myös ja leluja kerätään milloin keittiön pöydän alta ja milloin kylppäristä 😁 Lapsen pienemmät lelut löytyy tuon tv-tason laatikoista ja koreista. Tarkkasilmäiset saattavat bongata Choco-pelin tuolta mustasta korista. Iso laatikollinen lapsen kirjoja löytyy sängyn alta. Isommat lelut säilytetään vaatehuoneessa, joka on meillä vaatehuoneen lisäksi varasto. Muutama iso kausilelukin löytyy ja ne on häkkivarastossa. Eli lapsella on kyllä tavaraa ja tilaa leikkiä täällä, mutta leikin jälkeen tavarat siivotaan omille paikoilleen 😊 . . . #sisustaminen #sisustus #sisustusinspiraatio #sisustusidea #vintagehomedecor #thriftedhome #eclecticdecor #eclectichome #myeclectichome #cosyhomes #cozyliving #kierrätys #uuttajavanhaa #myhyggehome #myhomevibe #apartmenttherapy #yksiö #pienikoti #etuovisisustus #kotona #antiquedecor #myeclecticmix #vintagefinds

A post shared by Satu Gülle | Sisustusblogi (@kodikkaasti) on

View this post on Instagram

Kaunein kuvastin ❤ Minulla on ollut pakkomielteenä löytää jotain koristetta tuohon ikkunalle, sillä en ole koskaan innostunut meidän ylisuurista ikkunaruuduista. Kuukausi sitten päätin, että siihen tulisi peili. Tiesin tasan tarkkaan millaisen haluan ja kesti muutama viikko ennen kuin sellainen löytyi. Tänään kävin sen hakemassa ja tuossa se nyt on. Kaunokainen vuodelta 1905 😍 Kurkkaa muuten tarinoista miten tämä kuva on otettu 😅 Pienen tilan ongelmia… . . . #kodissa #kodinsisustus #sisustaminen #sisustusinspiraatio #sisustus #vintagekoti #vintagedecor #vintagefinds #vintagehomedecor #eclecticdecor #eclectichome #apartmenttherapy #studioapartment #yksiö #meilläkotona #unelmientalojakoti #thriftedhome #thriftfinds #mythriftedhome #cosyhomes #hyggehome #howwedwell #myhyggehome #mycosyhome #kotona #omakoti

A post shared by Satu Gülle | Sisustusblogi (@kodikkaasti) on

(Külastatud 6,897 korda, 1 külastust täna)

Kommentaarid

kommentaarid