Romuautoks liigitatud BMW hind kerkis Soomes päevaga üle 10 000 euro, siis põles auto maha – asja tagant tuli välja kindlustuspettus

Ligi 15 aasta vanune luksusklassi kuuluv 4,4-liitrise mootoriga BMW 4D 745i oli automüügifirmas liigitatud romuautoks, aga sellele vaatamata kerkis auto hind päevaga üle 10 000 euro.

Järgmisel päeval põles auto maha ja selle väärtus kukkus nulli. Auto 14 000 euro eest ostnud mees teatas kindlustusfirmale ja If maksis auto ostu rahastanud firmale Svea Ekonomi Ab välja 7000 eurot hüvitist, vahendab Ilta-Sanomat.

Sellega asi ei lõppenud. Politsei leidis hävinud autost süütamise märke. Keskkriminaalpolitsei kriminalistika labori andmetel leiti autost pudel, milles olid bensiini ja auto ostnud mehe sõrmejäljed.

Selle peale käivitus kriminaaluurimine, millele järgnesid karistused algul Pirkanmaa maakohtus ja nüüd Turu ringkonnakohtus. Ringkonnakohus mõistis BMW maha põletanud ligi 40-aastasele Valkeakoski mehele pettuse eest 5 kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse. Lisaks peab mees kindlustusfirmale hüvitise tagasi maksma.

Uurimise käigus tuli välja, et asjaga oli seotud veel kaks meest. Neile mõlemale mõistis ringkonnakohus nelja kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse.

Kõik kolm meest tundsid teineteist. Nad olid omavahel pettuses kokku leppinud kolm ja pool aastat tagasi. Asi algas sellest, kui Veho Oy-le kuuluv autopood sai 2017. aastal 60 000 eurot maksnud auto müügiga seoses vahetuskaubana vastu 2003. aasta BMW, mis hinnati 3000 euro peale. Firmast auto ostja sai aga BMW eest 10 000 eurot hinnaalandust. BMW oli Soomes registreeritud 2009. aastal.

BMW endine omanik oli saanud hooldusfirmast hinnangu, et autot ei tasu enam remontida. Bensiinimootoriga auto tegi häält nagu diisel, käiguvahetus ei töötanud ning autoga oli oht teele jääda. Lisaks tuvastati hiljem, et autost lekkis mootoriõli ja pidurid olid roostes. Autoga poleks saanud ülevaatuselt läbi ilma 1500 euro eest remonti tegemata.

Sellest hoolimata ostis üks kolmest mehest, ligi 50-aastane mees auto ära 3700 euro eest. Samal päeval müüs mees auto edasi oma automüüjast 35-aastasele sõbrale 13 650 euroga. Edasi ostis Valkeakoski mees auto endale 14 000 euro eest. Auto hinnast 8000 eurot tasus liisingufirma Svea Ekonimi Ab. Raha laekus 35-aastase mehe automüügifirmale.

Järgmisel päeval põles auto Valkeakoskis ühe tankla juures parklas maha. Mõned nädalad hiljem asus Veho poest auto ostnud mees 35-aastase mehe automüügifirmas juhatajana. Kohtutes tehti kindlaks, et auto põletati tahtlikult maha, et saada kindlustushüvitist.

Ükski meestest end süüdi ei tunnistanud. Auto 13 650 euro eest ostnud mees väitis kohtus, et auto oli seda väärt. Tema väitel kadusid kõik auto vead pärast aku vahetust.

Kohus aga seda seletust uskuma ei jäänud. Kohtu hinnangul ei tulnud välja midagi sellist, mis oleks põhjustanud suure hinnatõusu ühe päeva jooksul. Kohus leidis, et kõigil meestel oli pettuses oma roll. Maakohus mõistis kõigile meestele 5 kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse. Ringkonnakohus lühendas kahe edasi kaevanud mehe karistust 4 kuu peale. Auto süüdanud mees võttis oma edasikaebuse kohtust tagasi ja tema kohta tehtud otsus jäi muutmata.

Romuksi luokitellun vanhan luksus-Bemarin arvo nousi päivässä yli 10 000 euroa – ja putosi yhdessä yössä nollaan

Lopputuloksena oli ehdollista vankeutta. Lähes 15 vuoden ikäinen BMW:n luksusluokkaan kuuluva auto koki viime metreillään kummia. Romukuntoiseksi luokitellun 4,4-litraisen 745-sarjan sedanin arvo nousi kauppojen myötä yhdessä päivässä 10 000 euroa. Seuraavana päivänä arvo putosi nollaan, kun Bemari tuhoutui tulipalossa. Auton 14 000 eurolla ostanut mies ilmoitti palosta vakuutusyhtiölle.

Kommentaarid
(Külastatud 1,669 korda, 1 külastust täna)