Pilgud taevasse: Soomes näeb juba virmalisi

Lapimaal Rovaniemis ja Sallas oli võimalik näha virmalisi ööl vastu tänast laupäeva, 26. septembrit – need olid eriti hästi näha kohe linna keskuses.

Virmalised olid vahepeal rohelised ja siis punased. Virmalisi oli näha paari tunni vältel. Keskuses näeb virmalisi nii selgesti väga harva, vahendab Iltalehti.

Virmalisi oli näha ka mujal Soome põhjaosas. Virmalised tekivad, kui päikeselt pärit osakesed liiguvad päikesetuule mõjul Maa atmosfääri. Virmalised on sügisel tavalised, aga ööd võivad olla veel liiga valged nende nägemiseks.

Magnettorme esineb sügisel ja kevadel rohkem kui suvel ja talvel. Ilmateenistuse andmetel olid magettormid läinud ööl eriti tugevad Oulunjärvis, Kilpisjärvis ja Sodankyläs. Eeloleval ööl on võimalik samuti virmalisi näha.

Ööl vastu pühapäeva on taevas Lapimaal selge, mistõttu on võimalik virmalisi näha. Virmalisi võib näha ka Soome keskosas, sest taevas on selge. Soome lääneosas on aga taevas pilvine.

Edasi on võimalik virmalisi näha ööl vastu teisipäeva, aga siis on taevas Soome põhjaosas pilvine. Soome kesk- ja lõunaosas on aga taevas selge ja nii näeb virmalisi isegi Soome lõunaosas. Ilmateenistuse veebis saab virmalisi jälgida reaalajas. Täpsem info ilmateenistuse veebilehel Auroras now.

Taivas puhkesi uskomattomaan väriloistoon Lapissa: “Harvoin revontulia näkyy noin selvästi keskustassa”

Revontulia näkyi selvästi ainakin Rovaniemellä ja Sallassa lauantain vastaisena yönä. Rovaniemeläinen Sami kuvasi perjantain ja lauantain välisenä yönä taivaalla komean näyn: revontulet näkyivät kirkkaana aivan kaupungin keskustassa. Sami kertoo olleensa kotonaan, kun näki ikkunasta taivaalla kirkkaita revontulia. Hänen mukaansa revontulet näkyivät parin tunnin ajan. Sami kuvasi ne aamukahdelta parvekkeeltaan.

Kommentaarid
(Külastatud 912 korda, 1 külastust täna)