Mitmelt soomlaselt on Hispaanias elamisi ära võetud – isegi elektrit ei saa välja lülitada

Hispaanias on skvottimine ehk tühjalt seisvate elamiste hõivamine seadusega lubatud, seetõttu on mitmelt soomlaselt elamisi ära võetud. Eriti meeldivad skvottijatele üksildased villad ja alumiste korruste korterid.

Ühe juhtumi puhul oli soomlane Hispaania päikserannikul Mijase linnas asuva maja välja üürinud. Üürnik raha ei maksnud ja jäi majja elama. Majas elas 5-liikmeline seltskond, vahendab Ilta-Sanomat.

Üürnik õnnestus välja saada alles kohtu otsusega. Selleks kulus 7-8 kuud.

Sarnaseid juhtumeid ongi kahesuguseid: ühel juhul jääb üürnik sisse elama. Lisaks on skvottimisi, kus tullakse elama tühjalt seisvasse majja. Olukord võib koroona ajal hullemaks minna.

Praegu on Hispaanias tavaline, et inimesed jätavad üürid maksmata. Skvottijaid kaitseb Hispaania põhiseadus. Seaduse järgi peab igal inimesel olema katus pea kohal. See põhiseaduslik õigus on palju mõjuvam kui kellegi tsiviilõigus oma varale.

Maja omanik ei tohi Hispaanias üürnikult ega maja hõivajalt võtta ära elektrit ega vett ega vahetada lukkusid. See on kuritegu. Seadusesse lisandus aasta tagasi ekspress-säte, mis võimaldab üürnikud kiiremini välja saada. Üürnikud saab välja, aga selleks kulub mitu kuud.

Tavaliselt meeldivad skvottijatele kõrvalisemad kohad ja suuremad majad, kus nad saavad olla koos lastega. Kui majas on korralik signalisatsioon ja automaatne valgustus, siis sellised majad jäetakse rahule.

Teada on vähemalt kaks juhtumit, kus soomlastelt on niimoodi Hispaanias elamine ära võetud. Ühel juhul oli tegemist esimese korruse korteriga, teisel juhul eramajaga. Tavaliselt hõivatakse niimoodi alumiste korruste kortereid neis piirkondades, kus pole naabrivalvet. Hõivajatele meeldivad luksuslikud elamised, see meeldib ka organiseeritud kuritegevusele.

Päikserannikul hoolitsevad soomlased reeglina teineteise eest ja korterid jäetakse harva tühjaks. Alati leitakse keegi, kes elamisel silma peal hoiab.

Suomalaisilta on kaapattu asuntoja Espanjassa – omistaja ei voi edes katkaista sähköä

Syrjäiset huvilat ja kerrostalojen alakerran asunnot kiinnostavat valtaajia. Suomalaisen loma-asunto joutui kaappauksen kohteeksi Espanjan Aurinkorannikolla. Suomalainen oli vuokrannut omakotitalonsa. Talo sijaitsi hieman syrjässä Mijasin kaupungissa. Vuokralainen ei maksanut vuokria, vaan jäi taloon asumaan. Taloon majoittui viiden hengen seurue. Vuokralaisen häätö onnistui vasta oikeuden päätöksellä.

Kommentaarid
(Külastatud 4,625 korda, 1 külastust täna)