KUUM: Täna peaks Soome valitsus otsustama, kas Eestiga kaob vaba piiriületus

Homme, laupäeval 19. septembril avab Soome uuesti piiri Rootsiga, aga see võib nädala pärast sulguda nii Rootsi kui Eestiga, sest Rootsis ja Eestis on nakatumine kerkinud üle Soome jaoks ohtliku piiri 25 nakatumist 100 000 elaniku kohta 14 päeva jooksul.

Eilse neljapäevase, 17. septembri andmetel oli Eesti vastav nakatumiste näitaja Euroopa haiguste kontrollikeskuse ECDC andmetel 25,7, Rootsis aga hüppas 29,4 peale. Soome vastav näitaja on 10,7.

Soome otsustas nädal tagasi, et kehtestab uue piiri 25 ja see on absoluutne ehk selles järeleandmisi ei tehta. Ohtlike riikide osas tehakse otsused iganädalaselt, nädal aega ette. Homne piiri avamine Rootsiga otsustati ära nädal tagasi. Täna peaks tehtama uus otsus, mis praegustel andmetel tähendab piirikontrolli taastamist nii Eesti kui Rootsiga.

Alates 1. oktoobrist võtab Soome valitsus kasutusele uue süsteemi, kus senise karantiini asemel kasutatakse testimist. Kui ohtlikust riigist saabuja on teinud eelneva 72 tunni jooksul negatiivse koroonatesti, siis karantiini ei nõuta. Soomes peab 72 tunni jooksul tegema uue testi. Alla 72 tunni Soomes viibijatelt uut testi ega karantiini ei nõuta.

Kuni 1. oktoobrini peab aga ohtlikust riigist tulija Soomes praeguste reeglite kohaselt 14 päevaks karantiini jääma.

Kommentaarid
(Külastatud 4,407 korda, 1 külastust täna)