KUUM: Soomes on koroonaga nakatumisi nüüd samapalju kui oli kevadel, mil kuulutati välja eriolukord – kas nüüd ootab sama asi?

Märtsikuus elas Soome läbi dramaatilise aja. Koroonaga nakatumiste arv kasvas kiiresti, mistõttu kuulutati välja eriolukord ning varsti pärast seda isoleeriti Uusimaa maakond.

Praegu kasvab Soomes nakatumine niisama kiiresti kui kevadel. Märtsikuu keskel kõige hullemal ajal 12. nädalal oli Soomes 541 koroonaga nakatumist. Möödunud 39. nädalal oli nakatumisi 686, vahendab Yle.

Praegu on Soomes kõige suurem nakatumine Uusimaa, Kesk-Soome ja Lõuna-Savo maakondades. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna diagnostikajuht Lasse Lehtonen ja terviseameti tervise ohutuse osakonna juhataja Mika Salminen kinnitavad, et praegu pole olukord siiski samasugune kui oli kevadel.

Mika Salminen rõhutab, et kevadel oli olukord teistsugune eriti seetõttu, et teste tehti vähe ning paljud leebed haigusjuhud jäid registreerimata. Seetõttu oli kevade tegelik number mitmekordne võrreldes praegusega. Pole teada, kas tegelikke nakatumisi oli 5 või 10 korda rohkem.

Lasse Lehtonen lisab, et kevadega ei saa praegust olukorda võrrelda ka seetõttu, et haiglaravil on veel väga vähe koroonapatsiente. Samas on aga nakkuse levik väga kiire ja kui see jätkub, siis tuleb võtta tarvitusele meetmed. Kui nakkuse levikut ei suudeta piirata, ollakse Soomes varsti samasuguses või veelgi hullemas olukorras kui kevadel.

Seoses suurema testimisega on võimalik praegu tuvastada ka leebed haigestumised. Tänu sellele on võimalik piirata nakkuse levikut. Samas jääb ka praegu palju nakatumisi varju.

Praegu on taas eriti hull olukord Uusimaa maakonnas, kus võib rääkida juba koroona ulatuslikust ehk kontrollimata levikust. Samas pole haiglasse sattunud suurel hulgal patsiente.

Kas ulatuslik levik tähendab, et Soomes taastub kevadine olukord? Lasse Lehtoneni sõnul on praegu piirangud väga leebed ja nakkus levib kuni kehtestatakse uued piirangud toitlustusasutustele. Võib juhtuda, et epideemiat ei suudeta peatada ilma karimimate piiranguteta. Sellisel juhul rakendatakse samalaadseid meetmeid nagu kevadel. Samas täieliku isolatsiooni või piirkondade sulgemiseni ilmselt ei minda, arvas Lehtonen. Samas piiratakse kindlasti avalike ürituste toimumist ja muid tegevusi.

Piirangutest olulisem on aga inimeste käitumine. Inimesed peavad võtma kasutusele samasugused käitumismallid nagu olid kevadel.

Koronatartuntoja on nyt saman verran kuin maaliskuussa, silloin Suomeen julistettiin poikkeusolot – onko tilanne nyt yhtä paha?

THL:n mukaan Uudellamaalla korona on kiihtymisvaiheessa, pienemmissä sairaanhoitopiireissä näin ei välttämättä vielä ole. Maaliskuussa elettiin koronan takia dramaattisia hetkiä. Maan hallitus ja presidentti totesivat Suomen olevan poikkeusoloissa. Alle kahta viikkoa myöhemmin Uudenmaan maakunta eristettiin tartuntojen leviämisen minimoimiseksi muusta Suomesta.

Kommentaarid
(Külastatud 5,177 korda, 1 külastust täna)