KUUM: Eesti koroonaga nakatumiste arv läheneb uuele Soome jaoks ohtlikule piirile – mida see tähendab?

Eestis suureneb igapäevaselt koroonaga nakatumiste arv ja see läheneb juba uuele Soomes kehtestatud ohtlikule piirile, mis on 25 nakatumist viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta.

Täna esmaspäeval, 14. septembril oli Eesti viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta 24,30. Eile pühapäeval oli vastav number 22,8 ja laupäeval 21,9. Kui nii edasi läheb, ületab Eesti nakatumiste arv juba homme teisipäeval Soome jaoks ohtliku piiri.

Mida see tähendab, kas Soome paneb Eestist tulijate jaoks piiri kohe kinni? Nii see siiski ei ole. Soome uue strateegia kohaselt piiri kinni ei panda, vaid ohtlikest riikidest tulijatelt hakatakse nõudma koroonateisti, seda enne Soome tulekut ja pärast Soome jõudmist. Kui testid on tehtud ja need koroonat ei näita, siis pole vaja Soomes karantiini jääda.

Soome terviseameti terviseohutuse osakonna juhataja Mika Lintilä ütles eelmisel nädalal Rootsi olukorda kommenteerides, et üleöö mingeid piiranguid ei kehtestata. Otsused tehakse nädal aega ette. Ehk siis käesoleval laupäeval, 19. septembril jõustub Soome-Rootsi vaba liikumine isegi siis, kui Rootsi nakatumiste number kerkib üle 25. Sama lugu on ka Eestiga – Eesti praegune vaba liikumise režiim ei muutu.

Nii Rootsis kui Eestis võib nakatumiste arv langeda ja siis kaob vajadus piiranguteks.

Uuesti vaatab Soome valitsus koroona olukorra teistes riikides üle käesoleva nädala lõpus ja uued piirangud jõustuvad kõige varem järgmise nädala lõpus ehk 26. septembril.

Kommentaarid
(Külastatud 6,402 korda, 1 külastust täna)