KUUM: Eesti koroonaga nakatumine kerkis üle Soome jaoks ohtliku piiri

Eestis kerkis täna kolmapäeval, 13. septembril koroonaviirusega nakatumine üle Soome jaoks ohtliku piiri, mis on 25 nakatumist 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta.

Eesti terviseameti info kohaselt on Eestis viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta 25,66.

Soome ametivõimud on teatanud, et kohe ohtliku piiri ületamisel mingeid sanktsioone ei tule ja karantiini nõuet automaatselt ei kehtestata. Lähipäevil vaatab Soome valitsus uuesti olukorra üle ja uued piirangud hakkavad kehtima järgmise nädala lõpust.

Soome läheb alates oktoobri algusest üle uuele süsteemile, kus ohtlikest riikidest tulijaid automaatselt enam karantiini ei suunata, vaid neilt nõutakse koduriigis tehtud koroonatesti, samuti peavad nad tegema Soome olles koroonatesti. Vähem kui 72 tundi Soomes viibijatelt testi ei nõuta.

Eestis on terviseameti andmetel suured koroonakolded üle riigi laiali. Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus viimase ööpäevaga enim uusi positiivseid testitulemusi Ida-Virumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 19 inimesel. Harjumaale laekus 10 uut positiivset testi tulemust, Lääne-Virumaale kaks, Võrumaale üks, Tartumaale üks ja Saaremaale üks. Kahel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (kõik Tallinna) ööpäevaga lisandunud 10 haigusjuhust on kahel juhul tegemist varasemate haigete kontaktsetega ja ühel juhul andis positiivse testi haiglaravile saabunu. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on hetkel veel täpsustamisel.

Perioodil 14.-15. september lisandunud haigusjuhtudest oli kahel juhul tegemist Tuneesiast ja Prantsusmaalt sisse toodud juhtumitega, viiel juhul oli tegemist varasemate haigestunute kontaktsetega ja ühel juhul toimus nakatumine lasetaias.

Terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel on kuus aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 17, 21. augusti Viimsepäeva katedraali klubiürituse koldega 10, Gourmet Coffee koldega 23 ning muusika koldega seitse. Töökohal haigestumise koldega on kokku seotud kaheksa haigusjuhtu. Tallinna Männi lasteaia koldes on nakatunuid kokku kaheksa.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 1 139 inimest, kellest 190 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandunud 19 uue juhtumi puhul on 12 juhul tegemist lähikontaktsetega. Lääne-Virumaa ühe juhtumi puhul on tegemist Tapal resideeruva sõjaväelasega. Ülejäänud juhtumite nakatumiste asjaolud on veel välja selgitamisel. Kokku on Ida regioonis seitse aktiivset kollet, millest suurim on 57 haigestunuga Estonia kaevanduse kolle. Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega on seotud 16, Ojamaa kaevanduse koldega üheksa ning Viru vangla koldega viis haigusjuhtu. Kohtla-Järve töökoha koldega on seotud üheksa inimest, Sillamäe töökoha koldega on seotud 11 inimest. Tutvuskonna koldes on tänahommikuse seisuga 15 inimest. Ida regionaalosakonna jälgimisel on 348 inimest, kellest on haigestunud 90.

Tartumaale ja Võrumaale lisandunud kahe juhtumi puhul on tegemist varasemate nakatunute lähikontaktsetega. Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga neli kollet – Võru sünnipäev (22 inimest), Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut), sõpruskonna kolle (viis inimest) ja Orava kolle (kuus inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 315 inimest, kellest 46 on haigestunud.

Rahvastiku registri andmetel  lisandus Saaremale üks positiivne testi tulemus, nakkusallikas on hetkel selgitamisel. Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 34 inimest, kelles üheksa on haigestunud.

Kommentaarid
(Külastatud 7,367 korda, 1 külastust täna)