Koroonavaktsiin võib Euroopas olla kättesasadav 2021. aasta algul

Oxfordi ülikoolis välja töötatud koroonavaktsiin, mida kavatseb soetada ka Euroopa Liit võib olla kättesaadav 2021. aasta algul.

Oxfordi vaktsiin on kättesaadav 2021. aasta esimeste kuude jooksul, ütles Briti terviseminister Matt Hancock. Enne seda oodati vaktsiini juba 2020. aasta lõpuks, vahendab Daily Mail.

Kõige ohustatumad inimesed aga võivad vaktsiini saada juba 2020. aasta sees, ütles Hancock. Kõige tõenäolisem on aga see, et vaktsiin nimetusega AZD1222 tuleb välja 2021. aasta algul. Selle tootja on Briti-Rootsi ravimifirma AstraZeneca.

Hancock ütles, et 30 miljoni doosi valmistamine juba Suurbritannias käib, veel enne ametliku kasutusloa saamist, selle kogusega saab ära vaktsineerida poole riigi elanikest.

Oxfordi vaktsiini toime pole veel ära tõestatud, aga esimesed testid on olnud paljulubavad. Testid on näidanud, et vaktsiin on ohutu ja annab immuunreaktsiooni. See, kas vaktsiin viiruse eest kaitseb selgub käesoleva aasta lõpuks. Oxfordi vaktsiini testimise viimases, 3. faasis osaleb 50 000 inimest üle terve maailma. Vaktsiini testitakse nüüd Lõuna-Aafrikas, Brasiilias ja USA-s, kus viirust on rohkem.

Vaktsiini väljatöötamist juhtiv Oxfordi ülikooli professor Sarah Gilbert ütles, et testide esimesed tulemused peaks saabuma lähinädalatel. Professor Gilbert ütles, et vaktsiin peaks olema kättesaadav järgmisel, 2021. aastal.

Esimesena vaktsineeritakse ära meditsiinitöötajad ja vanadekodude elanikud. Seejärel üle 50-aastased ja need, kel on südame- ja neeruhaigused.

Oxford’s Covid-19 vaccine won’t be ready until 2021, Matt Hancock says

Mr Hancock said he still had some optimism jab could be ready for some in 2020 But told LBC Radio most likely outcome was 2021 rollout of promising vaccine Revealed manufacturing was already underway in the UK for 30million doses Oxford University’s coronavirus vaccine will most likely be rolled out in the ‘first few months’ of next year, according to the Health Secretary Matt Hancock.

Kommentaarid
(Külastatud 403 korda, 1 külastust täna)