Koroonaga nakatumised Helsingis panevad muretsema: levik on ulatuslik ja seda pole võimalik enam kontrollida

Helsingis on uute koroonaviirusega nakatumiste arv kiiresti kasvanud ning neid pole võimalik enam kontrollida, leiab Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna diagnostikajuht Lasse Lehtonen.

Kui käesoleval nädalal oli nakkuse kiire leviku faas, siis algaval nädalal võib saabuda ulatusliku leviku faas. Lehtoneni sõnul on olukord halb nakkuseahelate jälgimise koha pealt. Praegu suudetakse tuvastada nakatumiste allikas vähem kui 20 protsendi uute nakatumiste puhul. Väga palju on massilisi kokkupuuteid nakkusega. „Neid on nii palju, et olukord on hull,” ütles Lehtonen.

Helsingis tuvastati täna pühapäeval ligi 50 uut koroonaga nakatumist. Kokku oli Soomes 105 uut nakatumist, see näitab, et pooled nakatumised on Helsingi piirkonnas, vahendab Helsingin Sanomat.

Lehtoneni väitel võib karta, et uute nakatumiste allikat pole võimalik enam tuvastada. Praegustel andmetel käivad end testimas üle 30-aastased, aga sellest nooremad eriti testimas ei käi. Kõige enam käivad testidel 30-50-aastased. Samas on noorte hulgas nakatumine suur, aga nad ei käi testimas.

Väga suur on massiliste kokkupuudete hulk nakkusega ja neid kokkupuuteid pole võimalik ressursi puudumise tõttu enam tuvastada.

Koroonaviiruse kiire leviku faas on valitsuse kriteeriumide kohaselt siis, kui nakatumiste arv kasvab ja kahe nädala jooksul 10-25 nakatumist 100 000 elaniku kohta. Ulatusliku leviku faasis on kahe nädala jooksul 18-50 nakatumist 100 000 elaniku kohta.

Koronavirus | Helsingin koronatartunnoissa “ollaan huolestuttavalla tiellä” – epidemian kiihtymisvaiheesta ollaan siirtymässä leviämisvaiheeseen, pelkää Husin diagnostiikkajohtaja

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen: Nuorten aikuisten altistumisia mahdoton jäljittää. “Ollaan jo huolestuttavalla tiellä”, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo suoraan. Hän puhuu Helsingin ja koko Husin alueen koronavirustilanteesta. Lehtonen arvioi sunnuntaina, että jos kuluneella viikolla oltiin epidemian kiihtymisvaiheessa, alkava viikko aloittaa leviämisvaiheen. “Jäljityksen osalta tilanne on huono.

Kommentaarid
(Külastatud 3,887 korda, 1 külastust täna)