Koroona või muu viirus? Soome professor selgitab, kuidas vahet teha

Koroonat on niisama väga raske kodus tuvastada. Ent on üks tunnus, mis on omane just koroonaviirusele.

Helsingi ülikooli nakkushaiguste professor Anu Kantele ütles, et koroona ja tavalise viirusliku külmetushaiguse eristamine haigusnähtude põhjal on pea võimatu. On aga üks tunnus, mis on omane just koroonale, mitte aga külmetushaigusele, vahendab Ilta-Sanomat.

Kui lõhna- ja maitsetaju kaovad, siis peaks häirekellad helisema. Nende aistingute kadumine on omane just koroonale.

Asja on uuritud Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna töötajate peal. Võrreldi koroonat põdevate inimeste haigusnähte nendega, kellel olid viirushaiguse nähud, aga kel koroonat ei tuvastatud. Selgus, et lõhna- ja maitsetaju kadusid pooltel neist, kes põdesid koroonat. Tavalise viirusliku külmetushaigusega sellist asja polnud.

Lisaks lõhna- ja maitsetaju kadumisele olid koroona tunnusteks veel palavik ja suur väsimus. Täiskasvanutel pole viirusliku külmetushaigusega enamasti palavikku. Koroona põdejatel aga oli paljudel palavik.

Erinevaid külmetushaigust põhjustavaid viiruseid on mitusada. Külmetushaiguse tunnused on nohu, köha, peavalu, kurguvalu ja kuumatunne.

Koroonaviirus põhjustab samuti hingamisteede põletikku. Tunnused on lisaks köhale, kurguvalule ja nohule veel palavik, lihasvalu ja väsimus, mõnedel ka iiveldus ja kõhulahtisus.

Raskematel koroona juhtudel esineb õhupuudus ja rõhumistunne rinnus. Halvemal juhul tekib kopsupõletik ja vaja on haiglaravi.

Praegu on Soomes hingamisteede nakkuse puhul koroona tõenäosus väga väike, kõigist testitutest vähem kui ühel protsendil on koroona. Valdavalt on tegemist muude viirustega.

Koroonaviirust kodus tuvastada ei saa, selleks tuleb pöörduda testi tegema. Koroonatest tasub teha kõigil, kel on haigusnähud. Kui inimesel on lihtsalt viirushaiguse nähud, siis on vähetõenäoline, et tegemist on just koroonaga, aga kui esineb ka lõhna- ja maitsetaju, siis on koroona tõenäosus suurem.

Korona vai syysflunssa? Professori kertoo yhdestä erottavasta oireesta: silloin “pitää hälytyskellojen soida”

Koronavirusta ei pysty kotona tunnistamaan. Yhden oireen ilmaantuminen kuitenkin nostaa selvästi todennäköisyyttä sille, että kyseessä on koronavirus. Syksy saapuu ja moni varmasti miettii, voiko tavallista syysflunssaa ja koronaviruksen aiheuttamaa tautia erottaa toisistaan oireiden perusteella. Helsingin yliopiston infektiosairauksien professorin Anu Kanteleen mukaan koronan ja flunssan erottaminen oireiden perusteella on lähes mahdotonta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,365 korda, 1 külastust täna)