Kopsuarst hoiatab: Soome on Hispaania teel, uus koroonaepideemia tuleb kuu aja jooksul

Kopsuarst, Helsingi ülikooli professor Marjukka Myllärniemi hoiatab värskes blogipostituses, et uus koroonaepideemia võib Soomet tabada juba lähema kuu aja jooksul.

Professor Myllärniemi põhjendab omas väidet asjaoluga, et nii on see juhtunud mujal maailmas. Soomes on aga pea kõik piirangud kaotatud. Ta vaidleb vastu neile, kes väidavad, et koroona teine laine ei pruugi Soome jõudagi.

Professor Myllärniemi väitel hakkab nakkus rohkem levima siis, kui õhk muutub jahedamaks ja kuivemaks.  Ta meenutab kevadist seisu, mil Helsingi Meilahti haiglasse toodi kümnete kaupa viirusliku kopsupõletikuga haigeid. Olukord oli selline, mida polnud kunagi varem olnud.

Patsientide kopsupildid olid täis valgeid laike, palavik oli kõrge, vaja oli lisahapnikku ja iga viies viidi intensiivi. Patsientide ravi oli palju pikem võrreldes tavalise kopsupõletikuga. Korraga oli sees 614 patsienti ja ilma piiranguteta poleks hakkama saadud.

Pööre paremuse poole toimus 21. aprillil ja maikuus oli suurem oht möödas. Nüüd aga kardab professor Myllärniemi, et see kõik tuleb uuesti tagasi. Tema meelest on väär teha praeguse madala haigestumuse juures järeldust, et viirus on nõrgenenud. Praegu levib viirus noorematelt inimestelt vanematele ja vanavanematele, nii nagu see nüüd Hispaanias toimub.

Kui ilmad külmenevad, lendavad aerosoolid paremini ja uus kopsupõletiku epideemia tabab Soomet kuu aja jooksul. Professor Myllärniemi sõnul on naiivne arvata, et Soomes ei kordu sama, mis Floridas, Iisraelis ja Hispaanias.

Professor Myllärniemi märkis, et ta ise hakkas samuti juba arvama, et viirus on muutnud, aga kui ta vaatab, mis mujal toimub, siis kordub igal pool sama: viirus levib kõigepealt noorte hulgas ja siis kandub edasi vanematele inimestele. See on aeglane epideemia ja inimesed pole sellega harjunud. Tavaliselt levivad hingamisteede nakkused paari nädala jooksul, see viirus on aga ebatavaline ja imelik. Ja seetõttu väga salakaval.

Professor Myllärniemi sõnul sõltub viiruse leviku ärahoidmisel kõik sellest, kuidas soomlased kohanevad maskide kandmisega. Maskide kandmine oleks kerge viis nakkuse levikut peatada, kuna kõigil on need juba olemas. Maske oleks pidanud hakkama kandma juba kevadel.

Professor Myllärniemi väitel on võitlus viirusega mitte sprint, vaid maraton. Ta soovitab blogis soomlastele ja otsustajatele: „Laadige alla koroonaäpp, kandke näomaski ja piirake kogunemisi. Nii ei taba meid taas šokk.”

Kyykyssä

Kevätlukukausi alkoi todella oudosti – kyykyssä. Siitä olisi jo pitänyt arvata, ettei tulossa ollut mikä tahansa kevät. Mutta me emme arvanneet. Ei siitä, että Pekingin metrot kolisivat tyhjyyttään. Eikä siitäkään, kun Wuhaniin perustettiin valtava kenttäsairaala. Eikä vielä siitäkään, kun Suomen Pankin vierailulla joku esitti viimeisenä bullet pointtina koronaviruksen.

Kommentaarid
(Külastatud 12,756 korda, 1 külastust täna)