Kole juhtum: Kuopio kooliründaja oleks veel inimesi tapnud, kui politsei poleks vahele läinud

Kuopio kooliründaja Joel Marin, kes tappis eelmise, 2019. aasta sügisel ühe inimese ütles ülekuulamisel, et oleks veel inimesi tapnud nii Hermani kaubanduskeskuses sees, kus kooli ruumid asusid kui ka väljas tänaval.

Kurjategija peatas noor 21-aastane politseikõrgkooli tudeng, kes oli nooremkonstaabli ametis ja erariietes. Ta tulistas ründajat jalga. Hiljem kasutati veel koera ja taserit mehe peatamiseks, vahendab Iltalehti.

Rünnakus hukkus 23-aastane naine ja veel hulk inimesi sai vigastada. Esimesena rünnaku ohvriks langenud noor õpetaja jooksis klassiruumist välja teisi hoiatama. Üks isik üritas ründajat peatada tooliga.

Ründaja saadi kätte 10 minuti jooksul peale väljakutset. Politsei sai mehe kätte elusalt, kuigi ründaja oli lootnud, et ta maha lastakse. Läks aga teisiti.

Kui politsei kooli ruumidesse sisenes, siis lähenes kurjategija ühele meespolitseinikule. Too tulistas, aga see kurjategijat ei peatanud. Seejärel tulistas naispolitseinik ründajale jalga.

Pärast seda kui Joel Marin kuulihaavadega maas lamas tuli teda veel elustada. Naispolitseinik palus tal hoida silmad avatuna ja küsis mehe nime. Siis vastas mees, et on Joel Marin. Rohkem ta midagi ei rääkinud.

Ülekuulamisel rääkis kahtlusalune, et tahtis surma saada. Ta üritas veel maas lamades politseinikke mõõgaga rünnata. Tal pandi käed raudu ja viidi kiirabiautosse. Pärast seda teda opereeriti haiglas. 25-aastane Marin ütles ülekuulamisel, et tahtis, et politseinikud teda pähe tulistaksid. Ta ütles, et kui politsei poleks vahele läinud, oleks ta veelgi inimesi tapnud nii kaubanduskeskuses sees kui väljaspool.

Praegu on Marini süüasi arutusel kohtus, teda süüdistatakse mõrvas ja 20 mõrvakatses, vägivalla katses ja ametiisikule vägivaldses vastuhakus. Rünnaku motiiv oli koolikiusamine ja sellest tekkinud kibestumine. Noormees tahtis kogu maailmale kätte maksta ja inimesi tappa. Osalt on motiiv vastuoluline, kuna kutsekooli kaasõpilased suhtusid temasse hästi, aga just neid noormees ründas.

Kuopio kooliründamine toimus 2019. aasta 1. oktoobril. Rünnakus suri Savo kutsekooli õpilane, kes oli pärit Ukrainast. Kokku oli 9 kannatanut, kellest üks oli politseinik. Kannatanud olid vanuses 15-50 ja enamus neist naised.

Poliisin sankari: Huppariin pukeutunut 21-vuotias nainen ampui Kuopion surmaajan vaarattomaksi

Nuorempana konstaapelina toiminut poliisiopiskelija joutui keskelle suurhälytystä ja hengenvaaraa. Viranomaiset ehtivät alle 10 minuutissa hätiin, kun Kuopion kouluisku käynnistyi. Miekkasurmaajan pysäytti vasta parikymppinen nuorempi konstaapeli. Toisin kuin Jokelan ja Kauhajoen tapauksissa, tekijä saatettiin elossa rikostutkintaan. Kuopion koulusurma johti 23-vuotiaan naisen kuolemaan ja useiden muiden loukkaantumiseen ja nostatti synkän henkirikostyypin yli 10 vuoden jälkeen uudelleen julkiseen keskusteluun.

Kommentaarid
(Külastatud 769 korda, 1 külastust täna)