Hea teada: kui annan Soomes lapsele pärandina 19 999 eurot, kas laps peab siis maksu maksma?

Taloustaito veebis on esitatud küsimus pärandi kohta. Kui lapsele tehti viimane kingitus üle kolme aasta tagasi ja ühele lapsele on kavas pärandina anda 19 999 eurot raha. Pärandi maksukohustus algab 20 000 eurost, kas laps peab selle summa pealt maksu maksma?

Vastab maksujurist Tuomo Lindholm:

Laps maksab sellise pärandina makstud kingi eest maksu 1292 eurot. Pärandi maksukohustuse piir kehtib pärandi jätja surma korral.

Kink tähendab eluajal üle antud vara ilma hüvitiseta. Lapsele eluajal üle antud selline pärand on kingitus. Kinke maksustatakse vastavalt kehtestatud määradele. Kinkide puhul algab maksukohustus 5000 eurost.

Kingiks antud pärand aga võetakse arvesse hilisemal pärandi maksustamisel ja enamasti see suurendab maksusummat. See tuleneb progressiivsest pärandimaksust. Maksuatamisel arvestatakse aga juba makstud kinkemaksu.

Kommentaarid
(Külastatud 2,387 korda, 1 külastust täna)