Hea teada: Kas Soome koroonaäpp hakkab kohe piiksuma, kui positiivne inimene läheneb?

Soomes on tekkinud küsimus, kas koroonaäpp Koronavilkku hakkab piiksuma, kui nakatunud inimene läheneb.

Selgub, et nii see siiski pole. Teated tulevad telefoni teatud viivitusega. Selleks, et inimene saab end rakenduses nakatunuks märkida, tuleb võtta ühendust raviasutusega ja teha koroonatest, vahendab Iltalehti.

Nakatunuga kokkupuute ja teate saamise vahel on tavaliselt mitu päeva, minimaalselt mõni tund. See on aeg, mil koroonapositiivne tuvastab omal häigusnähud, käib arsti juures, laseb end testida, saab tulemuse ja sisestab rakendusse hoiatuskoodi.

Sõnum nakatunuga kokkupuute kohta jõuab rakendusse ööpäeva jooksul. Tegemist pole niisiis koheselt toimiva rakendusega. Lisaks lakkab rakendus töötamast neil, kes on nakatumise kohta koodi sisestanud. Siis ei saa teiste telefonide rakendused teada, et läheduses viibib nakatunud isik.

Seega ei saa tekkida olukorda, kus koroonapositiivne käib ringi ja ümberringi testel inimestel telefonid piiksuvad.

Teine eksiarvamus on see, et rakenduse abil on võimalik tuvastada nakatumiste juhtumid ja nakatajad. Rakenduse eesmärk on tuvastada nakkusega kokkupuuted ja nakkuste ahelad.

Androidi rakenduses peab olema sisse lülitatud bluetooth ja asukoha jagamine. Rakendus ei pääse ligi telefoni GPS-i andmetele.

Saako väkijoukkoon asteleva koronapositiivinen kaikkien puhelimet piippaamaan? THL oikoo väärinkäsityksiä

Koronavilkku lakkaa toimimasta itsensä koronapositiiviseksi ilmoittaneilla ihmisillä. Koronaketjujen jäljittämiseen tarkoitettua Koronavilkku-sovellusta on ladattu yli miljoona kappaletta. Sovelluksen toimintaperiaate ei ole kuitenkaan kaikille täysin selvä. On esitetty muun muassa epäilys siitä, piippaako kaikkien sovellus samanaikaisesti, kun ihmisjoukkoon astelee koronapositiivinen ihminen. Näin ei ole. Kyseessä on väärinkäsitys sovelluksen toimintatavasta. Ilmoitus altistumisesta tulee aina viiveellä.

Kommentaarid
(Külastatud 531 korda, 1 külastust täna)