Euroopa Komisoni koroona-ettepanek võib Soomega liikumise vabaks lasta

Euroopa Komisjoni ettepanek tõsta lubatud karantiinivaba nakatumise piir 25 peale võib Soomest ja Soome liikumise vabaks lasta.

Komisjoni ettepaneku kohaselt oleksid täiesti vaba liikumisega ehk nn rohelised riigid need, kus nakatumiste arv on vähem kui 25 juhtu 100 000 elaniku kohta 14 päeva jooksul. Samuti ei tohi positiivsete testide hulk ületada kõikidest testidest 5 protsenti, vahendab MTV.

Praegu on Soomes lubatud karantiinivaba reisimise piir 8-10 nakatumist. Praegu on Soomes vaba liikumine Itaalia, Leedu, Läti, Slovakkia, Ungari ja Eesti vahel, aga neist riikidest ainult Läti jääb praegu Soome lubatud piirist allapoole.

Lätis on 4,8 nakatumist 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta, Soomes 6,4, Eestis 19,3.

Euroopa Liidus on kavas jagada riigid nakatumiste arvu põhjal kolme piirkonda. Nn rohelised riigid on need, kus nakatumiste arv on alla 25 viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta ja koroonatestidest on positiivseid alla 5 protsenti. Nende riikide vahel oleks liikumine vaba.

Kollased riigid on need, mille nakatumiste arv on 25-50, ja testidest üle 3 protsendi on positiivsed. Kollased on ka need riigid, kus nakatumiste arv on 25–150, testidest alla 3 protsendi on positiivsed. Neist riikidest tulijatele takistusi ei tehta, aga sellisest riigist saabumisel võidakse nõuda negatiivset koroonatesti või 14 päeva pikkust karantiini.

Punases tsoonis on need riigid, kus nakatumiste arv on üle 150. Selline riik on Euroopas praegu Hispaania, kus on 240 nakatumist 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta.

Lisaks on punased need riigid, kus nakatumiste arv on üle 50 ja positiivsete testide osakaal üle 3 protsendi. Sellised Euroopa Liidu riigid on praegu Horvaatia, Prantsusmaa ja Rumeenia.

Euroopa Komisjon eeldab, et riigis tehakse vähemalt 250 koroonatesti nädalas 100 000 elaniku kohta. Kui nakatumiste arvu kohta pole piisavat infot, siis kantakse riik punaste hulka.

Punasest riigist tulijate puhul ei saa sissesõitu keelata, aga nende puhul võidakse nõuda testi või kohaldada 14 päeva pikkust karantiini.

Praegust olukorda arvestades tähendaks see Soome puhul piiride avamist kõigi riikidega. Ilma karantiini ja testimiseta saaks sõita 13 riiki, nende hulgas Rootsi, Poola ja Bulgaaria. Neis riikides on nakatumisi üle 20.

Kokku kuuluks Euroopa Liidus rohelisse või kollasesse tsooni 22 riiki, nende hulgas Malta, kus nakatumiste arv on 88. Seal on aga positiivsete koroonatestide arv alla 3 protsendi, mistõttu ei lähe riik punasesse tsooni.

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt vaadatakse olukord ringi iga kahe nädala tagant. Komisjoni ettepaneku kohaselt ei nõutaks karantiini kriitiliste elukutsete esindajatelt nagu piirivalvurid ja ajakirjanikud, samuti komandeeritud töötajad ja õpilased.

Euroopa Komisjon soovitab reisipiirangute kaotamist sõiduks Jaapanist, Kanadasa, Austraaliast ja Hiinast. Euroopa Komisjoni uus soovitus tahetakse kehtestada lähinädalate jooksul. Liikmesriigid saavad ise otsustada, kas järgivad Euroopa Komisjoni soovitust või mitte.

Kommentaarid
(Külastatud 5,126 korda, 1 külastust täna)