Euroopa kohus mõistis Soomelt välja hüvitised koolitulistaja ohvrite peredele

Soome riik peab maksma igale 2008. aasta Kauhajoki koolitulistamise ohvri perele 30 000 eurot hüvitist ja lisaks veel õigusabikulud 7000 eurot pere kohta, kuna kohus leidis, et Soome riik ei suutnud tulistamist ära hoida.

Soome mõisteti Euroopa Inimõiguste kohtus süüdi selle eest, et ei suutnud tulistamist ära hoida ja kaitsta üht peamistest inimõigustest – õigust elule. Juhtumi uurimises kohus puudusi ei leidnud, vahendab Yle.

Vaasa kohus on varem mõistnud ametialases kuriteos süüdi politseiniku, kes oli tulistajat veretööle eelnenud päeval üle kuulanud ja talle relvaloa alles jätkunud.

Soome ülemkohus varem riigil süüd ei näinud. Koolitulistamises hukkunute lähedased andsid asja Euroopa Inimõiguste Kohtusse 2012. aastal. Menetlus kestis 8 aastat.

Aasta 2008 septembris läks Lõuna-Pohjanmaal asuva Kauhajoki kutsekooli 22-aastane õpilane relvaga kooli ning tulistas surnuks 9 grupikaaslast, õpetaja ja lõpuks iseenda. Mees kasutas veretööks väiksekaliibrilist, aga siis ohtlikku iselaaduvat ehk poolautomaatset tulirelva.

Mees oli saanud relvaloa vaid mõned kuud enne tulistamist. Tema tegevus veebis oli aga kahtlusi äratav, sest ta kommenteeris USA Columbine High Schooli tulistamist kui „parimat meelelahutust”. Päev enne koolitulistamist oli politsei noormeest üle kuulanud ja leidnud, et noormees ohtu ei kujuta ja temalt pole põhjust relvaluba ära võtta.

Kaebuse esitasid Euroopa kohtule kokku 19 hukkunud õpilaste ja õpetaja lähedast. Nende arvates oleks politsei pidanud olema teadlik mehe ohtlikkusest. Lähedaste arvates politsei ebaõnnestus tulistamise ärahoidmises ja inimeste elu kaitses.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Suomen valtio rikkoi ihmisoikeussopimusta Kauhajoen koulusurman uhrien kohdalla

Omaiset kantelivat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen vuonna 2012. Suomi on syyllistynyt Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomiseen, toteaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT). EIT:n mukaan Suomen viranomaiset epäonnistuivat varotoimenpiteissä suojella koulusurman uhreja. Omaiset kantelivat korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen vuonna 2012 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Heidän mielestään Suomen valtio rikkoi poliisin laiminlyöntien vuoksi Euroopan ihmisoikeussopimuksen toista artiklaa, jossa turvataan jokaiselle oikeus elämään.

Kommentaarid
(Külastatud 249 korda, 1 külastust täna)