E-sports ja virtuaaliurheilu kasvattavat kiinnostustaan

Urheilu- ja vedonlyöntimaailmassa perinteiset lajit, kuten jääkiekko ja jalkapallo ovat porskuttaneet menestyksekkäinä vuosikymmenestä toiseen. Perinteisten lajien suosio on säilynyt vahvana niin harrastus- kuin ammattilaispuolellakin. Ajat kuitenkin muuttuvat ja mukaan nousee tasaiseen tahtiin lajeja, joista ei vielä kaksikymmentä vuotta sitten tiedetty mitään.

Tällaisia ovat muun muassa e-sports, toiselta nimeltään e-urheilu sekä virtuaaliurheilu. Äkkiseltään nimet voivat kuulostaa hyvinkin oudoilta, mutta pikkuhiljaa ne ovat kasvattaneet suosiotaan myös laajemmin urheilua seuraavien henkilöiden parissa.

Aloitetaan e-sportsista. Suomalaiseen ääntämiseen paremmin sopiva e-urheilu juontaa juurensa jopa 1990-luvulle. Tämä tuntuu melko uskomattomalta ottaen huomioon lajin suosion, joka on saanut tuulta alleen vasta viimeisimpien vuosien aikana. E-urheilu tarkoittaa nimensä mukaisesti elektronista urheilua, joka tapahtuu elektronisella laitteella, kuten tietokoneella tai pelikonsolilla. E-urheilussa voidaan kisata yksin, pareittain tai joukkueittain. Yleisimmin pelit ovat taistelu- tai strategiapelejä, joissa henkilö tai joukkue pelaa toista henkilöä tai joukkuetta vastaan.

Pelaaminen tietokoneilla ja pelikonsoleilla on hyvin suosittu tapa viettää aikaa ja on tärkeää ymmärtää, ettei kaikki pelaaminen ole e-urheilua. Vapaa-ajan pelaaminen muuttuu e-urheiluksi vasta, kun siinä pyritään tavoitteellisesti etenemään sekä voittamaan muita pelaajia. E-urheilu on mielenkiintoista seurattavaa muista urheilulajeista poikkeavan tyylinsä vuoksi, mutta myös siksi, että siellä on mukana suomalaisväriä. Muun muassa Topias Taavitsainen sekä Lasse Urpalainen ovat suomalaisen e-urheilun huipulla.

E-urheilussa huipulle voi päästä jo hyvinkin nuorena, kuten vain parikymppiset suomalaishuiput ovat todistaneet. E-urheilu tuo urheilukentille moderneja tuulia ja tarjoaa mahdollisuuden ammattilaisuraan perinteisten, vahvaa fyysistä kuntoa vaativien lajien lisäksi.

E-urheilun ohella toinen kiinnostustaan kasvattava laji on virtuaaliurheilu. Nimensä mukaisesti myös tämä laji tapahtuu elektronisessa ympäristössä, joskin ohjaimissa ei ole elävää henkilöä. Kyseessä on tietokonesimulaattorin tekemä suoritus, annettujen ohjeiden ja rajojen puitteissa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pelaajaa pääsee seuraamaan esimerkiksi kahden jalkapallojoukkueen ottelua virtuaalisesti, hän voi veikata ottelun lopputulosta ja tietokone ”pelaa” ottelun, aivan kuten se aitojen pelaajien käymässä ottelussakin tapahtuisi.

Vaikka kyseessä onkin tietokoneen stimuloima ottelu, voi siellä sattua ja tapahtua samankaltaisia asioita, aivan kuten aidoissakin otteluissa. Virtuaaliurheilu on reilun pelin muoto eikä voittajaa etukäteen tiedetä. Pelien reiluus varmistetaan erilaisilla algoritmeilla ja ottelun lopputulos perustuu tietokoneen luomaan sattumanvaraiseen ratkaisuun.

Elektronisen luonteensa ansiosta virtuaaliurheilu tarjoaa ominaisuuksia, jotka eivät aitojen otteluiden yhteydessä ole yhtä helposti toteuttavissa. Virtuaaliurheilu tarjoaa pelaajille nimittäin enemmän vaihtoehtoja sekä mahdollisuuksia. Virtuaaliurheilu ei ole aikaan tai paikkaan sidottua, eivätkä siihen vaikuta maailmanlaajuiset pandemiatilanteet. Toisin kuin aidoista otteluista, virtuaaliurheilusta pystyy nauttimaan kellon ympäri ja riippumatta omasta olinpaikasta. Virtuaaliurheilu ei vaadi lajin osaamista, jotta siitä voisi lyödä vetoa. Virtuaaliurheilussa säännöt ovat täysin samat peleistä toiseen eikä esimerkiksi tuomaripelillä ole vaikutusta peliin, kuten aidoissa peleissä.

Virtuaaliurheilu tarjoaa pelattavaksi jo ainakin jalkapalloa, hevosurheilua sekä koirakisoja. Uusia lajeja lisätään valikoimiin jatkuvasti, joten kyseessä on ennemminkin runsaudenpula kuin lajikato. Lähes kaikki parhaat nettikasinot 2020 tarjoavat virtuaaliurheilua jo osana vedonlyöntiosiotaan, joten tähän lajiin tutustuminen on lähinnä kiinni enää omasta halusta!

Virtuaaliurheilu sekä e-urheilu herättävät ihmisissä varmasti monenlaisia reaktioita ja löytyypä ihmisiäkin, joiden mielestä ei ole kyse urheilusta lainkaan. Totuus kuitenkin on se, että ajat muuttuvat ja teknologian kehittyessä myös uudenlaiset lajit tulevat osaksi arkea.

Kommentaarid
(Külastatud 232 korda, 1 külastust täna)