Austria valitsus tahetakse võtta vastutusele selle eest, et koroonal lasti alpikülast levida üle Euroopa

Suur osa koroonaviirusega nakatumisi kevadel Euroopas said alguse Tirooli alpides asuvast väiksest Ischgli külakesest. Austria valitsus oli koroona levikust teadlik, aga hoidis infot kinni.

Arvatakse, et sellest Ischgli külakesest levis koroona 45 riiki, kaasa arvatud Soome ja Eestisse. Austria sõltumatu tarbijakaitseühing VSV tahab selle eest Austria valitsusele kahjunõude esitada, vahendab BBC.

Praegu on esitatud hagi 4 inimese kohta, aga tulevikus tahetakse koondada 6000 inimese nõuded üle terve maailma. Enamus hagiga liitunutest on Saksamaalt, aga neid on ka Austriast, Suurbritanniast ja USA-st.

VSV lähtub haigi esitamisel asjaolust, et Austria valitsus oli teadlik mägikülas möllavast koroonast, aga ei teinud midagi selle leviku piiramiseks.

Näiteks veebruari lõpus naasis Ischgli külast Islandi turismigrupp, kellest paljudel tuvastati koroona. Islandi valitsus teavitas sellest 5. märtsil Austria ametivõimusid. Tookord pidasid Austria võimud tõenäoliseks, et nakkus saadi lennukis, kus oli ka üks Itaalias nakatunud isik.

Pärast seda hakkasid tulema teated koroona levikust muudes Austria suusakeskustes. Austria võimud kehtestasid piirangud alles 13. märtsil. Välisturistidel aga lubati vabalt lahkuda, mistõttu levis viirus üle terve Euroopa.

Austria väljaanne Der Standard kahtlustas juba märtsi keskel, et kohalikud Tirooli võimud hoidsid infot teadlikult kinni, et mitte kahjustada majanduslikult tulutoovat turismiäri. Ahnus sai võitu inimeste tervise kaitsmisest, magusatest turisminädalatest taheti võtta maksimum, kirjutas Der Standard.

Tarbijakaitseühingu VSV andmetel suri koroonasse vähemalt 32 Austria suusakeskustes käinud inimest. Austria võimud on selle peale väitnud, et nad kasutasid infot, mis neil saada oli.

Ischgl: Austria sued over Tyrol ski resort’s Covid-19 outbreak

A consumer rights group is taking legal action against the Austrian government over Covid-19 outbreaks at ski resorts in the western Tyrol region this year. The group has filed four civil suits for now, but said it hoped to bring at least one class action lawsuit next year on behalf of thousands of people.

Kommentaarid
(Külastatud 1,530 korda, 1 külastust täna)