Värske uuring: hoopis lapsed võivad olla koroona salajased superlevitajad, neil on viirust rohkem kui haiglapatsientidel

USA Massachusettsi haigla teadlased tegid kindlaks, et kergete COVID-19 haigusnähtudega pealtnäha tervetel lastel on organismis rohkem koroonaviirust kui raskelt haigetel patsientidel haiglas.

Teadlased avastasid, et lastel esinevad haigusega teistsugused sümptomid, mistõttu nakatunud lapsi ei osata testida. See avastus on vastuolus varem levinud seisukohtadega, mis teadlaste väitel on aga täiesti alusetud, vahendab Daily Mail.

Teadlased tuvastasid, et hoopis lapsed võivad olla koroona salajased superlevitajad, kuna nende organismis on viirust rohkem kui raskelt haigetel patsientidel haiglas. Lastel on eriti palju viirust ninas, mis võimaldab neil haigust kergesti edasi levitada. Kergete sümptomitega lastel on viirust rohkem kui eluohtlikult raske koroonahaigusega patsientidel haiglas.

Samas pole lastel enamasti tavapäraseid koroona sümptomeid, mistõttu neid ei testita ning nad nakatavad enesele teadmata pereliikmeid, kaasa arvatud riskigruppi kuuluvaid vanavanemaid.

Teadlased võrdlesid alla 22-aastaste nina-, kurgu- ja vereproove nendega, kes olid haiglasse toodud ja täiskasvanud. Uuringu tulemused olid risti vastupidised varasemate väidetega, et lapsed levitavad viirust vähem.

Nüüd hoiatavad USA teadlased, et kui koolid avatakse ilma vajalike kaitseabinõudeta, hakkab viirus taas kontrollimatult levima.

Uuring avaldati täna teadusajakirjas Journal of Pediatrics ja selles võeti vaatluse alla 192 last ja noorukit kuni vanuseni 22 eluaastat. Neist 49 olid nakatunud koroonaga, aga ainult pooltelt nakatunutest olid koroonahaigusele omase haigusnähud. Sellele vaatamata oli nakatunud lastel ja noorukitel rohkem viirust hingamisteedes kui 162 täiskasvanud patsiendil, kes olid koroonaga haiglas.

Teadlased olid üllatunud, kuna praegu tegeletakse haiglates põhiliselt raskelt haigete patsientide eest kaitsmisega, aga samal ajal liiguvad ringi lapsed, kel on palju enam viirust organismis. Viirus levib seda rohkem, mida enam seda on hingamisteedes.

Kuivõrd paljudel nakatunud lastel haiguse tunnuseid ei ole, siis võivad nad märkamatult kanda viirust edasi nii kodus kui koolis, hoiatavad teadlased.

Children are ‘silent super spreaders’ of Covid-19, scientists claim

Older pupils spread the virus ‘like adults do’ Secondary school pupils are as likely to transmit coronavirus as adults, according to a Public Health England study revealed last week. Education Secretary Gavin Williamson has said PHE findings due to be published later this year showed there was little risk from the Government’s plans to reopen schools in England in September.

Kommentaarid
(Külastatud 448 korda, 1 külastust täna)