Vantaale kerkis uus lasteaed, mis näeb välja nagu vangla – seda nöögitakse nüüd sotsiaalmeedias

Vantaa Kaivoksela uus lasteaed on tekitanud sotsiaalmeedias palju poleemikat. Mõnede arvates meenutab see rohkem vanglat kui lasteaeda.

Fort Knox. The Hunger Games’i filmi Hall of Justice. Natsipunker. Selliste sõnadega iseloomustatakse Vantaale kerkinud uut lasteaia hoonet, vahendab Helsingin Sanomat.

Hall väikeste akendega hoone pole just selline, millisena inimesed lasteaeda ette kujutavad. Üks ema kommenteeris asja nii, et laps peab küll olema halvasti käitunud, kui ta viia sellisesse lasteaeda … või vanglasse. Üks teine kommentaator märkis, et see on vales kohas. See sobiks Põhja-Korea piiripunkti töötajate lasteaiaks.

Lasteaia hoone on projekteerinud arhitektuuribüroo Lehto Peltonen Valkama oy. Hoone arhitekt Arto Aho ütles, et Espoo linnavalitsuse juhised olid küllalt mõjusad. Algul oli plaanis teha teistsugune hoone, aga majandusliku kokkuhoiu vajadus ning krundi omapära muutsid plaane. Arhitekti väitel toimus kõik tellija nõudmisi täites.

Algul oli plaanis viilkatusega maja koos pööninguga. Majanduslikel põhjustel aga jäeti viilkatus ära. Ilma eripärase katuseta jäi järele hall karp. Arhitekti väitel tehti kast, kuna samas stiilis on selle piirkonnas asuvad 60-70ndatel ehitatud majad. Samal põhjusl valiti hall värv. Vana lasteaed olid halli ja pruuni värvi. Akende klaaspinda ei tahetud aga suurendada majanduslikel ja energia kokkuhoiu põhjustel. Akende ees olevad trellid on turvakaalutlustel.

Vaatamata kokkuhoiule läks lasteaia hoone algul planeeritust kallimaks. Hind kerkis 800 000 euro võrra 7,2 miljoni euroni. Maja välimus oleneb ka sellest, kustpoolt vaadata. Hoovipoolsel küljel on siiski näha ka puidust seina.

HS Vantaa | Vantaalle nousi vankilan näköinen päiväkoti, jota pilkataan nyt surutta verkossa

Fort Knox . The Hunger Games -elokuvan Hall of Justice. Natsibunkkeri. Näillä sanoilla ihmiset kuvailevat Facebookin Arkkitehtuurikapina-sivulla Vantaan Kaivokselan uutta päiväkotia. Harmaa pieni-ikkunainen rakennus ei istu ihmisten mielikuviin viihtyisästä päiväkodista. Eräs äiti kommentoi kuvaa näin: ” Lapsi on kyllä käyttäytynyt todella huonosti, kun joudutaan viemään tällaiseen päiväk….siis vankilaan!”

Kommentaarid
(Külastatud 1,345 korda, 1 külastust täna)