Valgevene presidendiks on tõusmas 37-aastane inglise keele õpetaja haridusega koduperenaine

Kõlab uskumatult, aga Valgevene revolutsiooni liider, Jeanne d’Arc on kõigest 37-aastane koduperenaine Svetlana Tihhanovskaja. Naine kandideeris Lukašenka vastu pärast seda, kui tema mees võeti kinni ja eemaldati kandidaatide nimekirjast.

Tihhanovskaja on aga 26-aastase presidendi staažiga Aleksandr Lukašenkale olnud kõige tõsisem vastane. Pärast kandideerimist saatis naine oma kaks last välismaale ning ütles, et ta ei taha võimu, vaid tahab tagasi saada oma pere, et neile kotlette küpsetada, vahendab Guardian.

Nüüd aga ütles Tihhanovskaja, et on valmis võtma võimu, kui Lukašenka massimeeleavalduste abil troonilt kukutatakse. Nii Lukašenka kui Tihhanovskaja on end kuulutanud 9. augustil toimunud valimiste võitjaks.

Tihhanovskaja sündis 1982. aastal Minskist lõuna pool asuvas väikelinnas Mikaševitšis. Noorena veetis ta mõned suved Iirimaal, mis oli seotud Tšernobõli tuumajaama ligidal elanud perede abistamisega. Tuumajaam plahvatas Ukrainas, aga saastega said kahjustada tuhanded valgevenelased.

Pärast kommunistliku režiimi langemist õppis Tihhanovskaja Valgevene lõunaosas asuvas ajaloolises Mozõri linnas inglise ja saksa keele õpetajaks. Õpingute ajal kohtus ta abikaasa Sergeiga, kellel kuulus linnas ööklubi. Tihhanovskaja töötas mõnda aega inglise keele õpetaja ja tõlgina, kuni jäi lastega koju. Lapsed on nüüd 5- ja 10-aastased.

Iirimaal Svetlanaga tutvunud Henry Deane rääkis, et naine jäi koju seoses oma poja kuulmiskahjustusega. Ta kolis perega Minskisse, et saada pojale kõrvaimplantaat. Naine pühendas oma energia pojale ja tütrele.

41-aastane pereisa Sergei on Valgevenes tuntud blogija, kes otsustas kandideerida Lukašenka vastu. Lukašenkal oleks see olnud juba 6. kord presidendiks saada. Sergei aga vahistati ja vangistati maikuus, mille kohta Tihhanovskaja ütles, et tegemist oli fabritseeritud süüdistusega miilitsatöötaja ründamisega seoses. Tihhanosvki oli tahtnud vältida kokkupõrget miilitsaga, kuigi teda provotseeriti.

Tihhanovski vastu esitati süüditsus valimiste takistamises, mis Amnesty Internationali arvates on väga segane sõnastus. Politsei väitel oli nende kodus diivani seest leitud 900 000 dollarit, mille kohta Tihhanovskaja väitis, et ei tea sellest midagi.

Vahistamise tõttu ei jõudnud Tihhanovski õigeaegselt oma kandidatuuri üles seada. Külla aga lubas valimiskomisjon naisel tema kohale asuda. Tihhanovskaja ütles, et tegi seda armastusest oma abikaasa ja rahva vastu.

Lukašenka alandas avalikult oma naissoost poliitilist vastast öeldes, et ta vaeseke kukub valitsemise koorma all kokku. Vaatamata kogemuse puudumisele osales Tihhanovskaja valimisüritustel rohkem inimesi kui Valgevenes eales varem pärast NLiidu lagunemist. Kõnedes ütles Tihhanovskaja, et on tavaline naine, abikaasa ja ema ning kutsus üles muutustele. Temast on saanud inimeste jaoks lootuse ja muutuste kehastus. Tema ja ta pere said kampaania ajal mitmeid ähvardusi.

Tihhanovskaja abikaasat süüdistati rahutuste korraldamises ja koostööd Vene palgasõduritega. Kaks last viidi turvalisuse kaalutlustel välismaale ja Tihhanovskaja on ise Leedus. Ta rääkis kampaania ajal, kuidas ta igatseb oma laste, eriti kuulmispuudega poja järele. Tema kampaania oli samuti rünnakute all ja tema kampaania juht Maria Moroz vahistati ühe nädala jooksul kaks korda.

Tihhanovskaja räägib, et tal pole seda karismat, mis tema mehel, kes sõitis ringi mööda Valgevenet ja tegi videoid. Ta on korduvalt öelnud, et pole poliitik, vaid muutuste sümbol. Samas on tema lihtsad kõned läinud rahvale südamesse.

Tihhanovskaja süüdistas Lukašenkat ükskõikses suhtumises koroonasse, justkui oleks haigus mingi nali. Tihhanovskajal on olnud kaks poliitiliselt kogenumat abilist, Veronika Tsepkalo, kelle endisest diplomaadist abikaasal keelati samuti kandideerimine ja Maria Kolesnikova, kes oli endise pangajuhi Viktor Babarõko kampaaniajuht, aga Babarõko pandi samuti vangi. Kolm naist on teinud kampaaniat koos ja nad on saanud hüüdnime Charlie Inglid.

Tihhanovskaja on hakanud kandma juukseid lahtiselt ja ta vahetas tumedad kostüümid pastelsete vastu. Pärast seda kui Lukašenka kuulutas end eelmisel nädalal valimiste võitjaks, lahkus Tihhanovskaja Valgevenest, et olla koos oma lastega. 37-aastane naine ütles, et lapsed on tema elus kõige tähtsamad. Samas on ta jätkanud oma toetajatega suhtlemist ja on väljendanud valmisolekut asuda presidendi ametikohale, kui Lukašenka tagandatakse.

Tihhanovskasja kutsus ametivõimude esindajaid üles vahetama pooli märkides, et neile antakse andeks, kui nad Lukašenkast lahti ütlevad. Tihhanovsjaka lisas, et tema soov ei ole olnud saada poliitikuks, aga ta on olnud selleks sunnitud riigis valitseva ülekohtu ja ebaõigluse tõttu.

Svetlana Tikhanovskaya: from ‘Chernobyl child’ in Ireland to political limelight

Svetlana Tikhanovskaya, the woman who has been catapulted into political stardom in Belarus by her push to dislodge the man often referred to as Europe’s last dictator, may be an accidental challenger, standing in Sunday’s presidential election only because her opposition activist husband Sergei was arrested.

Kommentaarid
(Külastatud 4,180 korda, 3 külastust täna)